Tuesday, August 30, 2016

Rooney bersara wakili England selepas Piala Dunia

Rooney bersara wakili England selepas Piala Dunia


BURTON-ON-TRENT, United Kingdom: Wayne Rooney mengumumkan kempen Piala Dunia 2018 di Russia akan menjadi penampilan terakhirnya selaku pemain England.
"Secara realistik saya sendiri tahu yang Russia akan menjadi peluang terakhir saya untuk melakukan apa saja bersama England," kata kapten England itu di sidang media di St George's Park, Burton hari ini.
"Jadi saya akan cuba dan menikmati tempoh dua tahun ini dan berharap saya boleh menamatkan karier bersama England dengan nota yang tinggi."
Pengurus baru England, Sam Allardyce mengesahkan yang Rooney, 30, akan terus memakai lilitan kapten pada kempen kelayakan Piala Dunia bermula dengan menentang Slovakia, Ahad ini.
Penyerang Manchester United itu akan melakukan penampilan ke-116 bersama England di Trnava yang menyaksikannya mengatasi rekod David Beckham sebagai pemain paling banyak menyarung jersi The Three Lions.
Sejak ditugaskan sebagai kapten pada Ogos 2014, Rooney juga sudah meledak 53 gol buat negaranya.
Tetapi dalam enam penampilan di kejohanan utama, England gagal melangkah lebih jauh berbanding di suku akhir termasuk tersingkir di peringkat kumpulan Piala Dunia 2014 ketika bergelar kapten.
Pada kempen Euro 2016, England disingkirkan Iceland di peringkat 16 terakhir.
"Saya mengharungi karier antarabangsa yang menakjubkan setakat ini, bermain banyak perlawanan dan menikmatinya setiap minit namun pada satu tahap, ia perlu berakhir.
"Saya tidak tua. Saya berusia 30 tahun dan datang ke Russia, saya merasakan yang sudah tiba masanya untuk saya mengucapkan selamat tinggal kepada bola sepak antarabangsa. Saya sudah membuat keputusan."
Penampilan paling menakjubkan Rooney bersama England di pentas utama pastinya di Euro 2004 di Portugal apabila dia meledak empat gol ketika skuad bimbingan Sven Goran Eriksson melangkah ke suku akhir.
Dia baru berusia 18 tahun ketika itu. - AFP
German Dapat Kapten Baru

German Dapat Kapten Baru



PENGENDALI Jerman, Joachim Loew akan mengumumkan kapten baharu bagi menggantikan Bastian Schweinsteiger yang bersara selepas perlawanan menentang Finland awal pagi esok.

Perlawanan menentang Finland itu akan menjadi perlawanan terakhir di pentas antarabangsa buat Schweinsteiger.

"Saya umumkan Khamis ini cuma buat masa ini saya hanya mahu tanya pendapat pemain, siapa kapten sepatutnya.

"Bagi saya, dalam pasukan ini, ramai yang boleh menjadi kapten kerana mereka semua berwibawa," katanya.

Antara yang disebut bakal memakai lilitan kapten bagi skuad Die Mannschaft ialah Jerome Boateng, Manuel Neuer, Mats Hummels, dan Sami Khedira.

sumber : Sinar Harian

Friday, August 26, 2016

De Paula boleh beri ancaman kepada pasukan Kelantan

De Paula boleh beri ancaman kepada pasukan Kelantan

Selepas beberapa perlawanan, Kelantan kini bergelut dalam posisi pertahanan terutama dari segi kepantasan dan juga fizikal, Ketiadaan McKain memberi tekanan kepada barisan pertahanan terutama Muslim dan Norhafiz yang menjadi pilihan utama buat masa ini oleh Popov. 

Mckain bergiat berlatih untuk pulih sepenuhnya dari kecederaan

Selain itu, De Paula bukanlah nama asing dalam Liga Super Malaysia, De Paula pernah bermain bersama Selangor pada musim lepas sebelum disingkirkan namun menjadi tunjang utama dalam barisan serangan PDRM. Kelebihan dimiliki De Paula adalah fizikal dan kepantasan yang menjadi aset kepada De Paula untuk merobek barisan pertahanan Kelantan.





Ilijoski meneruskan kemarau gol

Ilijoski meneruskan kemarau gol

Selepas 9 perlawanan, Ilijoski gagal menjaringkan sebarang gol dalam perlawanan pusingan piala malaysia dan liga super 2016. Perkara ini dipandang serius oleh penyokong-penyokong Kelantan apabila melihat kedudukan Ilijoski sebagai penyerang tunggal di hadapan gagal menghasilkan gol dan ditambah pula pada perlawanan menetang kedah di laman sendiri, Ilijoski kerap dikenakan OFFSIDE TRAP oleh pasukan lawan.

Kredit Gambar: TRWFC

Selepas perlawanan menentang Kedah, nama ilijoski naik mendadak dan menjadi perdebatan di dalam group penyokong Kelantan, masing-masing menyatakan tidak puas hati dengan persembahan yang ditunjukkan oleh Ilijoski kerana pada perlawanan menetang Kedah, Ilijoski adalah TARGET MAN kepada pasukan Kelantan namun gagal menyerlah.

Persoalan ditimbulkan adalah PATUTKAH ILIJOKSI DITURUNKAN SEKALI LAGI PADA PERLAWANAN MENETANG PDRM?

Pada pengamatan penulis, Ilijoski perlu diturunkan memandangkan penyerang tempatan kita gagal dalam bentuk tubuh badan atau fizikal cuma pemain-pemain kawasan tengah diharapkan untujk menjaringkan gol. Dan penulis juga mengharpakan Ilijoski jadikan perlawanan menentang PDRM satu permulaan untuk jaringkan gol!

kredit kepada pemilik asal gambar

Jangan lupa live di FB Page GuKito (mohon klik pada link dan like page deh)

5 perkataan yang anda perlu tahu bila anda berada di kedai makan orang kelantan




Anda pernah ke Kelantan? Sudah pasti kebanyakkan rakyat Malaysia sudah sampai ke Kelantan. Negeri Kelantan tidaklah maju seperti negeri-negeri lain tetapi kalau bab makanan, ia menjadi tarikan utama kenapa orang luar datang ke Kelantan.

Di Kelantan, terkenal dengan makanan kampung atau lebih dikenali ulam-ulaman dimana menjadi makanan tradisi orang-orang Kelantan terutama apabila ada budu, perghh menyelerakan. Anda boleh baca kisah budu dan orang kelantan di www.gukito.com



Jadi jika anda (orang yang tidak tahu dialek kelantan), aku sediakan 5 perkataan yang anda boleh guna jika pergi ke kedai makanan orang kelantan seperti dibawah


SANGAT MANIS = MANIH LETING 


SANGAT ASIN = MASING PEGHAK 


SANGAT PAHIT = PAIK LEPE 


SANGAT MASAM = MASE PURIK 


SANGAT TAWAR = TAWA EBE 


Nanti korang datang kelantan, boleh gunakan perkataan tersebut yer, mesti kami kagum dengan anda kerana belajar bahasa kami!

Tuesday, August 23, 2016

Kelantan perlu menang



Pada perlawanan malam ini, Kelantan perlu menang menentang kedah bagi menghidupkan peluang untuk tempat ke empat liga pada musim ini sambil mengharapkan selangor kalah kepada pasukan Sarawak.


Kedah yang hadir ke Kota Bharu dengan reputasi gah bakal memberi saingan sengit kepada Kelantan. Tambahan pula, Badrol Bakhtiar kini sudah kembali cergas dan boleh diturunkan pada malam ini.


Bagi pasukan Kelantan pula boleh dianggap pasukan tempang apabila pemain yang menjadi tunjang kepada kawasan tengah iaitu Brendan Gan masih belum dapat dipastikan akan diturunkan pada malam ini kerana kecederaan di alami serta pemain import terbaru Wander Luiz juga dijangka tidak akan berada di kesebelasan utama pada malam ini.



Kita berharap Kelantan beraksi dengan baik pada malam ini, Gomo Kelate Gomo!



Monday, August 22, 2016

RM 10 bertukar menjadi RM 200

RM 10 bertukar menjadi RM 200

Pada hari ahad yang lepas, aku mempunyai satu masalah iaitu ingin membayar yuran kursus sebanyak RM200 iaitu kursus masa depan aku selepas aku akan bekerja sendiri selepas ini. Aku cuba membahagikan gaji aku yang aku akan terima hujung bulan ini, tetapi ia tetap ada kebooran memandangkan bulan 9 ini bulan hari raya aidiladha...banyak nak pakai duit...


Semasa aku ingin mengambil mak aku di airport...aku mauk ke tandas setelah selesai solat isyak...dan aku melihat ada makcik cleaner yang masih belum pulang kerumah sbeab meneruskan kerja hakiki untuk mencari duit......aku bertanya "Makcik dah makan ke belum?" makcik menjawab "Belum awe" tanpa fikir panjang aku hulur RM10 aku kepada makcik itu untuk dia beli makanan bila selesai kerja...



Aku terus menunggu mak aku turun dari kapal terbang...setelah selesai mengambil mak aku, terus aku belikan mak aku burger sebab aku tahu mak aku tak makan lagi...sebab mak akui jenis tidak suka sangat makan kat luar tapi kalau dah terpaksa mak aku makan....pada malam ini aku masih lagi memikirkan tentang yuran itu, mahu sahaja aku batalkan niat aku nak pergi.............

Pada keesokkan pagi nya (kelmarin) aku masuk office seperti biasa dan waktu rehat terus jumpa sifu aku....aku terus terang pada dia apa masalah aku dan aku minta aku ingin buat bayaran 2 kali...dia terus cakap pada aku bahawa tak usah bayar sebab sudah ada orang tolong bayarkan untuk aku...masa itu aku terus bersyukur.....selepas selesai makan tengahari bersama sifu, aku terus berfikir Ya Allah...apa yang aku telah lakukan setelah nikmat sebegini kau berikan, terus aku teringat derma Rm10 aku serta aku beli burger untuk mak aku...Setelah sampai di office, aku terus nekadkan dalam diri walaupun RM1 tetap aku berikan pada yang memerlukan....terima kasih ALLAH atas nikmat ini...



**Aku menulis ini bukan untuk riak sekadar berkongsi kepada semua tentang besarnya nikmat menderma walaupun seringgit......
Istimewanya BUDU di kalangan orang Kelantan

Istimewanya BUDU di kalangan orang Kelantan

Siapa pernah makan Budu? Atau mengenali Budu? Orang Kelantan patut tahu dan makan Budu. Budu adalah sejenis pekasam yang diproses menggunakan ikan bilis. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur.

budu1

Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis dan disertakan ulam ulaman seperti petai, jering. Ada juga orang Kelantan letak durian dalam Budu (Maaf aku tak minat buah durian).

budu2

Bagi aku Budu adalah pembangkit selera makan terutama bagi orang macam aku yang sukakan masakan kampung. Dan yang paling best mengenai budu ini apabila ada masakan Daging Singgang dan Ikan Rebus serta telur goreng, Fuhhh...menyelerakan, cuba bayangkan betapa sedapnya apabila anda gabungkan kuah singgang, budu, ikan rebus serta telur goreng, nikmatnya.....fuhh...kecur air liur aku....

Jumaat ini nak makan masakan kampung + budu 

Sunday, August 21, 2016

Brainstorming : Pertemuan titik permulaan

Brainstorming : Pertemuan titik permulaan



Ganaskan tajuk, macam tajuk akademik pulak, haha....aku kelmarin baru sahaja sudah buat satu perbincangan dengan sepupu aku, pakar seo wanyusof (klik pada nama untuk ke blog beliau), dalam hasil perbincangan kami, kami keluarkan idea yang sememangnya aku impikan selama ini iaitu satu website (insyallah dalam masa terdekat) 

Hasil perbincangan tersebut aku juga dapat belajar beberapa teknik auto-reply facebook, tentang business ebook, dan banyak lagi, Sepupu aku mahu aku sertai Business Model Canvas jumaat ini untuk ilmu pada diri aku tentang permulaan business....



Alhamdulilah, insyallah ini satu permulaan...

Doakan aku yer sahabat semua

Sunday, August 7, 2016

TRW mampu bangkit

TRW mampu bangkit


Melihat gambar di atas adalah pemain pertahanan yang menjadi sandaran Coach Popov untuk mempertahankan serangan dari pihak lawan. Kecederaan McKain membawa khabar berita kurang senang kerana hanya Mckain sahaja pertahanan yang mempunyai fizikal yang tegap untuk menghadapi pemain-pemain yang tinggi dan berbadan tegap. Kecederaan Pok Nik pula akibat tolakan dari Syamim pemain Felda yang sentiasa mendapat amaran ringan dari pengadil, tolakan tersebut menyebabkan Pok Nik terpaksa berehat selama 2bulan. 

Selain itu kecederaan Muslim juga membawa khabar berita tidak baik apabila terpaksa berehat secukupnya untuk puih dari kecederaan. Ini adalah masalah paling kritikal dalam pasukan Kelantan, apabila rata-rata pemain utama dibahagian pertahanan cedera. Kelantan juga menghadapi krisis ketumpulan dibahagian sejak menang besar dengan Terengganu, kewibaan Ilijoski tercabar apabila seirng kali gagal menjaringkan gol apabila menghadapi penjaga gol lawan satu lawan satu. 

Namun, penulis yakin, Kelantan mampu bangkit untuk memulih reputasi tercalar sejak 3tahun yang lalu dengan pelbagai konterversi, dengan kehadiran Coach Popov yang sering memberi idea yang baru sehingga mengembalikan keyakinan penyokong untuk ke stadium, kelibat pemain-pemain muda seperti qayyum & faris shah memberi nafas baru kepada pasukan kelantan termasuk Danial.

Selamat Maju Jaya TRW!

Thursday, August 4, 2016

Rumah Terbuka Klinik Primer Cherang

Rumah Terbuka Klinik Primer Cherang

Sejak 2 hari yang lalu, sepupu aku, Dr Rahimie memberitahu aku bahawa dia ingin bawa aku sekali dalam #teamprimercherang untuk majlis rumah terbuka klinik primer cherang, aku tanpa segan silu menerima untuk menolong sepupu aku.....

Sejak 2 hari lalu jugak, satu permulaan klinik primer cherang semakin banyak kerja dengan pesakit yang sekarang ini begitu ramai, dengan rawatan terbaru iaitu PRP utk sakit lutut semakin mendapat perhatian dan kini pula majlis rumah terbuka...

Dalam mencari keseronokan, #teamprimercherang ini sangat friendly....dan semua masing-masing boleh buat kerja dan tahu apa tugasan mereka, sepanjang bekerja dengan mereka, aku tiada masalah, banyak mereka beri menolong tanpa rasa penat, biar penat sama-sama, letih sama-sama

Dalam majlis ini, aku berjumpa banyak orang dan siap dapat buat networking dengan Datin Chua dari Chua Accountant, Dato Khai dari Mayaziya, Haji Ismail Cattering, Auntie, D'Ras Ambulance, dan berkenalan dari orang2 kuat HQ Klinik Primer, Dr Azuski...

Tak nak cakap banyak, Enjoy gambar2 dibawah..semua gambar di ambil oleh aku, thanks to adik aku sebab beli DSLR ketika waktu dulu...

Sebelum tu like page Klinik Primer Cherang (klik link) deh...


Staffs a.k.a adik beradik aku di Klinik Primer Cherang

Dr Rahimie