Tuesday, June 28, 2016

Diari Ramadhan : Minggu Terakhir Ramadhan

Diari Ramadhan : Minggu Terakhir Ramadhan

Minggu ini merupakan minggu terakhir untuk bulan ramadhan....Aku terkejut pada bulan lepas pabila mama cakap mahu buat biskut, selepas berbelas tahun mama tak nak buat sebab letih kali ini tetiba tanya aku, dan aku cakap kenapa nak buat,,,,dia cakap sebab cucu, cucu suka makan biskut samprit..dan dia sempat cakap, kalau angah dah kahwin, senang isteri angah tolong mama buat biskut dan meriah klu anak-anak angah ada nanti, amboi mama aku...hahaha,.,jauh dia fikir tuh...hahaha

Dan pada hari ini (28 June 2016), dia mula buat samprit sambil aku pergi berbuka sekejap kat luar bersama-sama kawan-kawan sebab kawan aku cakap dia suh teman makan...mujur mama bagi kebenaran....

Belum siap lagi
Samprit dah siap


Samprit dah siap 

Apa yang buat aku terasa happy adalah skill mama buat biskut tidak hilang lagi, rasa sangat-sangat sama masa waktu2 aku kecik dahulu...tetiba meinitis air mata sedikit sebab dapat merasa biskut yang mama aku buat masa aku kecik2 dahulu.....tq mama

Dan pada hari semalam juga merupakan buat pertama kali aku membayar zakat fitrah atas nama aku dan ibubapa aku...terasa berbesar hati sebab dapat bayar untuk ibubapa.....walaupun mama dan baba aku masih mampu membayarnya...tapi aku cakap aku nak tanggung semua nya....alhamdulillah

Yang paling menarik.........(semula lah aku cerita hahaha)

Tuesday, June 21, 2016

Kisah Perjalanan Seorang Nenek ke Mekah sebelum bertemu ALLAH s.w.t

Kisah Perjalanan Seorang Nenek ke Mekah sebelum bertemu ALLAH s.w.t

Aku ada terbaca satu post di FB yang membuatkan aku terasa ingin menjadi seperti arwah nenek ini. Sebab perjalanan beliau yang di atur oleh ALLAH s.w.t untuk nenek ini sangat-sangat cantik dan sempurna di mata manusia.

Ikutilah kisah nenek kepada Anija Jamal

Perjalanan bas dari Kangar ke KLIA.
Maktok duduk seat paling depan sebab ada rest kaki. "Tak cramp kaki maktok sebab tak tergantung!"
"Kaklong, driver bas ni bawak cermat sangat, "Puji maktok.


Solat subuh, mandi sunat ihram, breakfast di R&R Dengkil. Maktok order kopi o, makan tak mau sebab maktok dah bawak apum beras. Kegemaran maktok apum tu

27 Disember 2015
Flight saudi airlines Kuala Lumpur- Jeddah
Seat Maktok depan Kaklong, 
"Kaklong, teman maktok p bilik ayaq!"
3 kali teman maktok p toilet dalam flight. Maktok jalan slow2, jemaah lain tanya ni emak ke. 
"Nenek, saya cucu sulung perempuan!," jawab kaklong

Maktok duduk sebelah Shira. Selalu dengaq depa borak. Maktok dok tanya shira pasai in flight food. Kaklong dok belakang maktok dan sebelah ayah, ada sekali stewardess nak hidang kopi dan ayah tengah tidoq, maktok pusing panggil kaklong, "Kaklong, kaklong, gerak ayah hang, dia suka kopi!" ☕️☕️

Airport Haji Jeddah.
"Alhamdulillah kaklong, kusi roda maktok tak hilang!!," sepuluh kali kot maktok dok risau bila wheelchair dia tak nampak2

Ni gambar maktok lepas kami selesai umrah pertama. 
"Hang tolak maktok mai mana ni kaklong?,"
"Kaklong nak maktok rasa ice cream mekah yang paling sedap kat dunia!"

Solat fardu di Masjidil Haram. 
"Maktok solat tepi kaklong na,"
"Kaklong tolong sedekahkan duit2 Maktok kat pekerja Masjid ya!," pesan Maktok

30 Disember 2015
Selesai Umrah kedua.
Malam sebelum buat umrah, 
"Maktok nak buat umrah kedua ka?," Kaklong tanya maktok (dalam hati rasa tak larat )
"Maktok nak buat, awat, hang tak larat nak tolak maktok ka?,"

"Larat aih, ok kita buat umrah kedua ya Maktok!," ( dalam hati kata kuatnya semangat orang tua ni!! Malunya aku ya Allah!!!)

Lepas tawaf di Mataf tingkat 1, saei maktok share ditolak oleh Ayie, Fendi, Adam dan Akif, Kaklong gunting hujung rambut maktok sebagai tahalul. Tak ada rambut hitam, semua rambut putih..
Kita berhenti minum air zamzam dulu maktok.
"Doa bg buang smua penyakit dalam badan, inshaAllah."

On the way balik hotel selesai umrah, lalu lagi depan Kaabah. 
"Maktok, kita stop sat kat sini, jom kita doa depan kaabah!,"
Kaklong tengok Maktok berdoa panjang"Maktok doa apa tadi?," kaklong tanya.
"Maktok doa kat semua anak cucu cicit maktok.. Kaklong, maktok lupa, apa nama anak abang yang sulung?"
"Nabila, maktok.. "
"Ok Nabila,"
Kaklong nampak maktok terus berdoa

Hari terakhir di Mekah Mukarammah, kami bersiap untuk tawaf wida'.
Maktok tunduk, may be sedih nak tinggalkan bumi Mekah

3 Januari 2016
Holiday Villa Madinah
"Maktok cari apa tu?,"
"Maktok cari passport maktok, kalau tak jumpa macam mana nak balik?,"
"Passport Maktok kan ada dgn Kaklong!"

4 Januari 2016
Berkumpul di lobby hotel Holiday Villa untuk ke Raudah, Masjid Nabawi.
Kaklong tolak maktok masuk lift. Lift sekeliling ada cermin. 
"Kaklong, Maktok ingat orang lain kat cermin. Maktok nampak lain,"

Kaklong dapat pass masuk istimewa bila teman maktok yang berkerusi roda ke Raudah. 
Sebelum masuk Raudah, nampak Kubah Hijau Maqam Rasulullah SAW.
"Maktok, tu kubah hijau, maqam Nabi!"
"Kaklong kena bgtau Maktok sbb Maktok dah tak cam dah."
Keluar Raudah, "Maktok doa apa?,"
"Maktok solat sunat 2 rakaat, Maktok doa untuk semua anak cucu cicit Maktok!"
Kaklong tanya kalau Maktok penat, Maktok kata Maktok mengantuk. Kaklong bawak Maktok minum ayaq zamzam, kaklong hadapkan wheelchair Maktok mengadap kiblat, "minum dan berselawat Maktok!,"
Lepas minum kami meninggalkan Masjid Nabawi,
"Maktok, kita p kedai beli baju kat Maktok nak?,"
"Hang larat ka nak tolak Maktok?,"
"Larat maktok, kita cari baju kat Maktok sampai jumpa!,"
Maktok beli 3 pasang baju. Kaklong ukoq jubah2 tu kat badan Maktok. Maktok nampak puas. Alhamdulillah.

5 Januari 2016 
Waktu Asar Madinah.
Maktok nampak letih dan solat hanya di Hotel. "Kaklong, Maktok nak beli kurma Nabi 3 kilo,"
"Baik Maktok, nanti lepas isya Kaklong bawak balik."
Nak pergi solat Magrib dan Isya', Kaklong sapu vicks kat leher Maktok,
Maktok mintak ayie suapkan bubuq.
"Maktok sabaq sat na, esok kita dah nak balik!,"
Maktok diam. Maktok tak jawab apapon.

Lepas isya' waktu Madinah.
Maktok telah dijemput Allah SWT, dalam dakapan ayah, sempat bersyahadah.

Bilik Maktok dikunjungi segenap lapisan jemaah, baik dari pencuci hotel sampailah ke Manager Arab Holiday Villa. Semua menghadiahkan Maktok Al Fatihah, dan mengucapkan syukur betapa indahnya pemergian Maktok di Bumi Barakah.
Kami pula dihujani soalan, "apakah amalan Maktok masa hidupnya sampai Maktok diterima doanya untuk meninggal di Bumi yang semua umat Islam impikan?"

Ustaz ada memberitahu bahawa adalah harus untuk kita berdoa untuk meninggal di Madinah.
Ada hadis Nabi SAW yang maksudnya: “Barangsiapa yang mampu untuk mati di Madinah maka lakukanlah. Sesungguhnya aku akan memberi syafaat kepada sesiapa yang mati di sana.”
(riwayat Ahmad dan At-Tirmizi)
Menurut riwayat al-Tabarani, Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Sesiapa antara kamu yang mungkin mampu untuk meninggal dunia di Madinah, meninggallah di sana.
Sesungguhnya sesiapa yang meninggal dunia di sana, aku menjadi saksi atau pemberi syafaah kepadanya pada hari kiamat.”

7 Januari 2016
Jenazah Maktok dimandi, dikafankan, disolat oleh ratusan ribu jemaah di Masjid Nabawi. Ramai orang berpusu2 berebut2 untuk mengusung jenazah Maktok untuk di bawa ke Perkuburan Baqi'. 

Lepas waktu Zuhur waktu Madinah, Maktok dikebumikan di Perkuburan Baqi', perkuburan bersama para syuhada' dan isteri2 Nabi SAW. 

Maktok dikebumikan dalam satu liang lahad bersama2 seorang bayi Keturunan Arab yang kebetulan disolatkan pada masa yang sama. Indahnya perancangan Allah SWT, Maktok memang suka anak kecil, dikurniakan Allah peneman di sampingnya.

Antara kelebihan meninggal di Baqi', Rasulullah SAW pernah bersabda,

“Aku adalah orang pertama yang keluar daripada Bumi(ketika hari kebangkitan), kemudian Abu Bakar, kemudian Umar, kemudian giliran penghuni Baqi’ yang akan berhimpun bersamaku. Kemudian aku menunggu penduduk Mekah sehingga penuh di antara dua Masjidil Haram”

Indah bukan? Buat Puan Anija, saya nak ucapkan terima kasih kerana sudi berkongsi kisah yang penuh cantik dan tersusun seorang mujahidah ALLAH s.w.t, Saya mahu abadikan kisah ini untuk pedoman buat saya dan bakal isteri serta anak-anak saya nanti, buat sahabat2 semua, ketahuilah, ingatlah, kita sentiasa mahu berbaju cantik, berupa elok, tapi kita lupa minta pada ALLAH s.w.t untuk mati dalam keadaan cantik......semoga kisah ini menjadi teladan buat saya dan sahabat2 semua

AL-FATIHAH untuk MAK TOK

kredit gambar serta tulisan di gambar adalah milik sepenuhnya Puan Anija Jamal (tanpa diubah sedikit pun oleh saya)

Wednesday, June 15, 2016

Anda peminat Meghan Trainor? Anda wajib dengar lagu NO versi Acapella

Anda peminat Meghan Trainor? Mesti anda pernah dengar lagu NO kan?Pentatonix adalah sebuah kumpulan Acapella yang popular di lama media sosial iaitu YouTube.

Pentatonix pernah memenangi 2 kali anugera Grammy-American Awards dalam genre A Capella

Pentatonix terdiri 5 anak muda iaitu Avi Kaplan, Scott Hoying, Kirstin Maldonado, Kevin Olusola, dan Mitch Grassi.  Pentatonix ditubuhkan pada tahun 2011 dan pada tahun yang sama, mereka memenangi pertandingan The Sing-Off di NBC pada musim ketiga, kemenangan ini membolehkan mereka memenangi wang sebanyak $ 200,000 dan kontrak rakaman dengan Sony Music .Selepas digugurkan daripada Epic Record selepas pertandingan Sing-Off , kumpulan ini tekad bentuk saluran YouTube popular mereka dan muzik mereka diedar melalui Madison Gate Records , yang mana merupakan label kecil dimiliki oleh Sony Pictures. Madison Gate Records mengedar soundtrack filem. Pentatonix menggunakan media sosial sebagai tunjang kepada interaksi bersama peminat mereka.

Pentatonix juga sudah mempunyai beberapa Album dan membuat persembahan di seluruh dunia

Aku memula dengar lagu dari Pentatonix adalah melalui lagu NO dengan keunikan suara mereka..Aku mula jatuh hati dengan kumpulan ini..Nah...aku berikan terus video mereka dari youtube...


Aku cadang korang juga dengar Pentatonix bergabung dengan Jason Derulo, best!!
Popov hadir beri keceriaan dalam kem TRW

Popov hadir beri keceriaan dalam kem TRW

Kredit : TRWFC

Kehadiran Popov di dalam kem TRW kali ini memberikan keceriaan dalam sesi latihan mahupun dalam perlawanan sebenar.

Jika dilihat dalam sesi latihan, Popov menerapkan latihan penuh displin dan serious tetapi dalam pada masa yang sama, Popov memberi elemen kekeluargaan dalam kem TRW dan penulis pasti ia menjadi tunjang kepada prestasi pemain-pemain TRW dan juga motivasi pemain-pemain. 

Dalam pada masa yang sama, Jonathan Lucca masih lagi berlatih bersama-sama dengan skuad TRW, ini menidakkan laporan dari penulis dan juga surat khabar perdana yang sebelum ini mengatakan Jonathan Lucca di berhentikan, mungkin Popov masih ada menaruh harapan untuk Lucca bangkit dan akan diuji sekali lagi bersama dengan Wander Luiz bagi memastikan siapakah bakal merebut tempat di posisi pemain tengah bertahan

kredit : TRWFC

Wanita Perancis, 91, dapat PhD selepas 30 tahun

Wanita Perancis, 91, dapat PhD selepas 30 tahun


BESANCON, Perancis: Seorang warga emas berusia 91 tahun menjadi antara wanita tertua di Perancis mendapatkan PhD selepas menyiapkan tesis yang dimulakannya sejak tiga dekad lalu.

Colette Bourlier dianugerahkan penghargaan tertinggi untuk kerja beliau dari Universiti Franche-Comte dekat Besancon, timur Perancis.

"Ia mengambil sedikit masa untuk menulis kerana saya mengambil cuti rehat," kata Bourlier yang mengambil masa lama untuk menyiapkan karya beliau.

Tesis itu bertajuk "Pekerja asing di Besancon pada separuh kedua abad ke-20."

Ia ada kaitan dengan pengalaman beliau sendiri sebagai guru program celik ilmu untuk pendatang di bandar Perancis timur.

Beliau tertarik untuk mendapatkan PhD selepas bersara pada 1983. Biasanya, PhD di Perancis disiapkan dalam masa tiga tahun, tetapi Bourlier adalah seorang pelajar yang sangat terperinci, kata profesor beliau, Serge Ormeaux.

"Dia mungkin satu-satunya orang yang tahu mengenai aspek itu secara terperinci. Kajian beliau turut disokong dengan analisis statistik." - AFP


Loew berjanji kawal tingkah lakunya

Loew berjanji kawal tingkah lakunya


PARIS: Pengendali Jerman, Joachim Loew berjanji untuk menjaga tingkah lakunya selepas ditangkap televisyen menyeluk tangan ke dalam seluarnya ketika juara dunia itu mencatat kemenangan dalam aksi pembukaan Euro 2016 menentang Ukraine.

Loew dijadikan sasaran ejekan meluas di media sosial selepas menyeluk tangan ke dalam seluarnya ketika kemenangan 2-0 di Lille, dengan insiden berkenaan digelar sebagai 'trouser gate' oleh media Jerman.

"Saya melihat imej itu keesokannya. Saya meminta maaf, sudah pasti anda melakukan sesuatu di luar jangkaan ketika anda berada dalam keadaan tertekan," kata jurulatih yang pernah memenangi Piala Dunia itu.

Namun, apa yang lebih membimbangkan Loew ketika ini adalah bagaimana untuk menyekat kemaraan penyerang Bayern Munich Robert Lewandowski dan skuad Poland dalam pertembungan yang bakal menentukan juara Kumpulan C di Paris, Jumaat ini.

Poland menewaskan Jerman untuk kali pertama dalam sejarah mereka ketika kempen kelayakan dan meraih kemenangan pertama dalam Kejohanan Eropah apabila menundukkan Ireland Utara 1-0 Ahad lalu.

Bagaimanapun, Loew menegaskan betapa dia tidak mengambil risiko menyenaraikan semula pertahanan Mats Hummels dalam kesebelasan utama bagi menyekat ancaman penjaring gol terbanyak Bundesliga itu. - AFP




Monday, June 13, 2016

Wander Luiz pemain import terbaru Kelantan?



PEMAIN kelahiran Brazil, Wander Luiz Bitencourt Junior berada dalam radar Kelantan untuk dibawa masuk bagi memperkuatkan cabaran skuad pantai timur itu mengharungi baki saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim ini.

Pemain berusia 29 tahun itu dijangka tiba di Kota Bharu, esok, bagi menyertai ujian pemilihan bersama seorang lagi pemain kebangsaan Maldives, Akram Abdul Ghanee yang sudah pun menjalani latihan dengan Kelantan, sejak tiga hari lalu.

Walaupun Ketua Jurulatih The Red Warriors, Velizar Popov enggan mendedahkan butiran pemain berkenaan, namun sumber dalaman Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) mengesahkan Wander Luiz Junior adalah individu yang dimaksudkan itu.

“Jika tiada apa-apa masalah, mungkin esok pemain itu akan tiba di negara ini. Saya mencari pemain serba boleh, dia berperanan selaku penyerang utama, penyerang sokongan dan juga penyerang tipikal.  

“Kelantan memerlukan pemain import yang boleh beraksi di semua posisi termasuklah tengah dan serangan. Jadi, saya perlukan pemain yang boleh disenaraikan dalam kesebelasan utama, bukan datang ke sini untuk memanaskan bangku simpanan,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Pemain kelahiran Lamim itu memulakan karier dengan mewakili Vila Nova FC di negara kelahirannya bermula tahun 2005 hingga 2010, Buriram (2010-2011), Suphanburi FC (2012), America de Cali (2013), Fujairah SC (2014), Ulsan Hyundai FC dan kelab terakhirnya, Ratchaburi Mitr Phol FC dalam Liga Thailand, pada musim lalu.

Bagaimanapun, jurulatih kelahiran Bulgaria itu berkata, dia tidak akan terburu-buru menamakan pengganti Dramane Troare dan Jonatan Lucca selagi belum menilai kemampuan pemain dua tersebut dalam sesi latihan dan aksi persahabatan selepas ini.

“Sehinggalah pemain itu datang, buat pemeriksaan kesihatan dan saya mahu lihat sama ada boleh menyesuaikan diri atau tidak, tiada jaminan saya boleh berikan (mengikat pemain) kerana apa-apa sahaja boleh berlaku pada saat-saat akhir.

“Anda tengok (Francis) Forkey Doe amat menakjubkan semasa mewakili Selangor, penjaring terbanyak bersama Felda United tetapi tiada apa-apa menarik ketika bersama Kelantan. Begitu juga Troare cemerlang di PDRM (Polis Diraja Malaysia) musim lalu, namun gagal menyerlah di sini,” katanya.

Dalam masa sama, pengendali berusia 40 tahun itu turut menegaskan sekalipun mengenali Akram, ketika melatih skuad kebangsaan Maldives tahun lalu, namun itu tidak bermakna dia bersedia mengikat pemain yang beraksi di dua posisi berbeza itu dalam masa terdekat.

“Saya tahu mengenai Akram, tetapi dia perlu bersedia bukan 100 tetapi 200 peratus jika hendak menyarung jersi Kelantan. Sebagai pemain import, bagus sahaja tidak cukup kerana pasukan ini cukup spesifik dan mereka kena sesuaikan diri dengan corak permainan dengan baik,” katanya.

-Sinar Harian-




Saturday, June 11, 2016

Manchester United bersedia mngaktifkan klausa pelepasan N'Golo Kante dengan tawaran £ 22Juta

Manchester United bersedia mngaktifkan klausa pelepasan N'Golo Kante dengan tawaran £ 22Juta


Manchester United dikhabarkan bersedia menandatangani bintang Leicester City N'Golo Kante dan berhasrat untuk mengaktifkan klausa pelepasan pemain tengah itu dengan tawaran £ 22 juta.

Pemain berusia 25 tahun itu telah muncul sebagai salah seorang pemain tengah terbaik dalam Liga Perdana Inggeris selepas melakukan musim debut yang luar biasa dengan Foxes.

Pemain Perancis dibawa oleh Claudio Ranieri dengan nilaian hanya £ 5.5juta dari Caen tetapi dipercayai mempunyai klausa pelepasan sekitar £ 22jjuta dalam kontraknya.

Arsene Wenger diketahui umum berminat untuk pemain tengah itu tetapi, menurut sumber dari akhbar Mirror , Jose Mourinho terdesak untuk menandatangani pemain Perancis ini dan Red Devils berniat untuk mengaktifkan klausa pelepasan dengan mengemukakan tawaran £ 22juta

Chelsea dan Paris Saint-Germain juga dikatakan berminat mendapatkan pemain ini



Isu Gaji Pemain TRW : Sudah Dibayar, Terima Kasih DSV

Isu Gaji Pemain TRW : Sudah Dibayar, Terima Kasih DSV

Isu hangat diperkatakan apabila salah seorang pemain TRW 2016 memuat naik status mengenai pembayaran gaji pada bulan Mei yang agak lewat, isu ini telah diutarakan oleh beberapa penyokong serta page-page penyokong bola sepak Kelantan. Sehubungan itu, penulis telah pun cuba mencari informasi yang sah untuk mengetahui tindakan dari penaja terbesar TRW tentang hal pembayaran gaji pemain pada bulan Mei 2016.

Alhamdullilah, isu ini sudah selesai kerana dikhabarkan Dato Seri Vida telah pun membayar gaji bulan Mei 2016. Terima Kasih DSV! Semoga terus menyumbang ke arah pembangunan bola sepak Kelantan.


Akram Abdul Ghanee : Pemain import terbaru TRW?

Akram Abdul Ghanee : Pemain import terbaru TRW?

Akram menyertai latihan bersama TRW

Akram abdul ghanee merupakan calon pemain import yang didatangkan dari Maldives dan yang menarik adalah, Akram merupakan pemain yang sedang beraksi untuk pasukan New Radiant Sc yang mana Coach Popov pernah melatih pasukan ini.

Jom, kenali calon pemain import TRW ini

Nama : Akram Abdul Ghanee
Warganegara : Maldives
Tarikh lahir : 19 Mac 1987
Umur : 29 tahun
Negara kelahiran : Maldives
Ketinggian : 170 cm
Posisi : Pemain pertahanan dan Tengah




Pemain ini memulakan karier professional beliau di Club Valencia pada tahun 2006 dengan membuat 34 penampilan dan menjaringkan 1 gol. Selepas itu Akram berpindah ke kelab New Radiant SC dan melakukan 22 penampilan dan pada masa yang sama menjaringkan 2 gol. Pada tahun 2010, Akram berpindah ke pasukan VB Sports Club dan tahun 2011 berhijrah ke pasukan Victory. Pada tahun 2013, Akram hanya melakukan 17 penampilan bersama Club Valencia dan selepas itu Akram berpindah ke kelab New Radiant SC sehingga sekarang. Akram juga merupakan pemain kebangsaan Maldives.


Penulis tidak mempunyai data yang spesifik tentang pemain ini kerana maklumat di dalam internet terlalu terbatas buat penulis untuk mencari data permaianan Akram. Apa-apa pun penulis yakin Coach Popov tahu apa yang diperlukan di dalam pasukan nya..

Thursday, June 9, 2016

Di mana Gabriel Guerera?

Di mana Gabriel Guerera?



Penyerang import PKNS FC, Gabriel Guerra, hilang dari radar apabila tidak kembali ke pangkuan pasukannya, sekali gus menimbulkan persoalan kemungkinan dia mendapat gangguan luar. 
 
Skuad PKNS kembali menjalani latihan sejak dua hari lalu selepas diberi cuti selama dua minggu. 
 
Ketika semua pemain sudah melaporkan diri, termasuk tiga pemain import, iaitu Matias Hadwa, Gonzalo Soto dan Juan Manuel Cobelli, kelibat Guerra pula tidak kelihatan. 
 
Ia sekali gus menimbulkan persoalan terhadap kedudukannya selepas dia berada di Johor Bahru tempoh hari. 
 
Ketika ditanya ketiadaan Guerra, ini reaksi pengendali PKNS, E. Elavarasan. 
 
"Dia tak akan melaporkan diri untuk sesi latihan.
 
"Dia beritahu secara mentalnya belum bersedia untuk melaporkan diri. Kalau saya sebagai pemain, mungkin dia ada tawaran lain atau perkara-perkara lain yang terjadi dalam tempoh dua minggu ini. 
 
"Saya serahkan dulu kepada pihak pengurusan untuk menyelesaikannya sebelum saya melakukan sesuatu dalam sehari dua ini," terang jurulatih itu. 
 
Guerra difahamkan melakukan kunjungan ke Padang Seri Gelam, Johor Bahru untuk bertemu bekas bintang Argentina, Juan Sebastian Veron, yang merupakan pengerusi kelab Estudiantes. 
 
Namun, tindakannya bergambar menggunakan baju yang tertera logo JDT mencetuskan kontroversi kerana dia seolah-olah tidak menghormati maruah majikannya. 
Hazrul Tekad Pikat Coach Popov

Hazrul Tekad Pikat Coach Popov


Selepas dua perlawanan Liga Super di bawah kendalian Velizar Popov, Mohd Noor Hazrul Mustafa mendapati dirinya masih bergelut untuk memikat hati jurulatih baru Kelantan yang berasal dari Bulgaria itu.

“Masih belum dapat pikat hati Popov tetapi saya berjanji akan sentiasa berikan yang terbaik ketika latihan nanti.

“Saingan merebut tempat dalam kesebelasan skuad Kelantan amat sengit dan semua pemain menyedarinya. 

"Harap-harap ada rezeki untuk saya diturunkan dalam kesebelasan utama bagi mengharungi saingan pusingan kedua Liga Super dan cabaran getir Kumpulan B Piala Malaysia,” katanya.

Ditanya mengenai kekalahan teruk dibelasah Selangor 5-2 di gelanggang sendiri sebelum liga berehat panjang, Mohd Noor Hazrul mahumenjadikan kekalahan itu sebagai pengajaran berguna buat The Red Warriors (TRW) bangkit semula.

“Popov sudah mengenal pasti segala kelemahan yang ada ketika dua perlawanan berturut-turut dengan Selangor dan kami semua sudah anggap kekalahan itu sebagai sejarah.

“Yang penting, TRW akan bangkit semula dan saya berazam untuk terus meningkatkan persembahan dalam latihan untuk pikat hati Popov senaraikan saya dalam kesebelasan utama,” katanya.

Peminat TRW rindukan sentuhan pemain ini yang mempunyai skil sepakan percuma ‘ala Ronaldo’ dan mengharapkan sentuhan ‘magis’ Mohd Noor Hazrul menjadi untuk skuad Kelantan melayani pusingan kedua Liga Super yang lebih mencabar. 

Skuad Kelantan dijangka memulakan latihan semula malam ini selepas diberi cuti rehat seminggu oleh Popov.



Diari Ramadhan : Hari Ke Tiga dan Ke Empat

Alhamdulillah

Kita semua sudah pun meraikan puasa selama 4 hari....dan tika aku menulis ini, sudah masuk hari kelima....Aku mohon maaf kerana tidak dapat menulis pada hari ketiga, aku sibuk menjalankan amanah yang diberikan.....yakni bekerja mencari rezeki dibulan puasa........

HARI KETIGA

Hari ketiga puasa, aku melalui saat yang letih...aku mengerjakan kerja di office sehingga waktu petang dan menemani mama ku ke pasar ramadhan di stadium....

Bazar Ramadhan Stadium

Bazar Ramadhan Stadium
Dalam keadaan Bazar yang begitu sesak, aku kecewa satu sahaja dengan sikap masyarakat kita, apabila sentiasa buat "kedai kopi" di dalam booth bazar, sehingga terpaksa menunggu mereka bercakap dan ada juga aku mengambil tindakan suarakan "minta lalu sket" dengan tinggi, mohon sesangat, jika ingin bercakap, pergi ke luar dari booth, jangan dalam booth, rimas tau dak......selain itu, khemah-khemah pula berada dalam keadaan rapat dan waktu itu air hujan hanya menitik sedikit sahaja, kecewanya apabila ada gerai pulak membakar didalam khemah, habis asap dalam khemah, .....xlepas nak bernyawa.....sungguh mengecewakan...

Pada waktu malam, selepas berbuka, aku menghantar mama ke masjid untuk terawih tetapi destinasi aku ke KBMALL kerana ingin mengambil barang dari pak sedara...dan aku terus singgah di Klinik Sepupu aku untuk aku lakukan terawih sendirian....Penutup puasa hari ketiga ditutup dengan mama aku belanja aku makan burger hahaha......


HARI KEEMPAT

Hari keempat puasa banyak memberi pengajaran kepada aku......kita hendaklah sentiasa menjadi manusia yang berguna kepada setiap manusia.....hari ini, aku menerima khabar kurang enak tetapi tidaklah elok setiap permasaalahan di ceritakan di dalam blog, cukuplah aku katakan, ia memberi kesan kepada hidup aku..........

Tetapi Allah swt maha adil apabila aku menerima rezeki dari sepupu aku untuk berbuka bersama dengan staff nya di Hotel Grand River View


Allah swt ceriakan hati aku dengan berbuka disini.....aku bertolak dari rumah pada jam 6.00 petang dan menuju ke klinik untuk mengambil staff sepupu yang aku anggap seperti adik beradik aku sendiri......bila dah sampai ke klinik, terus aku dan adik-beradik aku ke Hotel Grand River View.....sedang elok sampai dalam pukul 7 petang kerana sebelum itu aku dan yang lain-lain ke satu tempat untuk ambil barang sepupu aku......aku akan kongsikan beberapa keping gambar semasa aku berbuka dengan adik beradik ku........

Mie & Safwan sedang discuss dengan staff mereka

adik beradik aku di klinik

Pemandangan ketika sebelum berbuka puasa







Syafi  (anak safwan)
Boleh katakan, makanan di sini agak kurang kualiti berbanding dengan Hotel Perdana, tetapi ok dengan kuantiti.....Adakah aku rekemen untuk berbuka disini? Mungkin Ya tetapi cubalah di Hotel lain dahulu....(teguran ikhlas).....

Selepas itu aku dan yang lain-lain plan ke wakaf che yeh.....untuk shopping raya katanya...aku hanya ingat nak teman sahaja, terbeli jugalah beg satu....hahahaha.....aku memang seorang gilakan beg.......


Selepas ke wakaf che yeh......hantar wani dahulu...sebab rumah dia di wakaf bharu...shiela dan naimah pun dah balik dengan kereta asing...selepas tu, aku serta arif dan megat hantar adik sue dan fi ke rumah sewa sebab nak ambil kereta di cherang...sekali kunci pagar dengan wani...hahaha...nak marah pun tidak, tergelaklah aku dan yang lain-lain sebab lihat adik sue "duk wat kalut" sambil menelefon wani....dan aku teman dik sue pergi amik kunci di rumah wani kat wakaf bharu....selepas itu jam menunjukkan dekat pukul 12 lebih....aku bagitahu adik sue, aku follow dia sampai rumah yerlah dan tengah malam, perempuan sorang-sorang bawa kereta...mana boleh....jadi aku temankan dik sue sampai kerumah.....setelah selesai semuanya....maka aku pergi bekerja sehingga jam 3 pagi ditemani oleh arif....dalam masa berjalan pulang....aku ternampak kereta peronda..berhenti...aku melihat dua mayat atas jalan...bila ditanya kenapa....ada yang cakap berlumba motor sehingga mangsa pecah kepala selepas terbabas....

Itulah cerita puasa aku pada hari ketiga dan keempat....banyak benda boleh belajar dan kenal siapa lawan, siapa kawan.....alhamdulillah....


Tuesday, June 7, 2016

Eric Bailly : Fakta yang anda perlu tahu


Pertahanan Villarreal Eric Bailly telah menjalani lebih awal proses perubatan perpindahan ke Manchester United, menurut sumber Sky.

Eric Baily menarik pelbagai kelab besar dan yuran mungkin menghampiri £30 juta untuk pemain antarabangsa Ivory Coast ini.

Berikut adalah fakta yang anda perlu tahu tentang pemain berusia 22 tahun yang boleh menjadi salah satu pemain Manchester United pertama yang dibeli oleh Jose Mourinho ...

BIOGRAFI :


Bailly menyertai pasukan Espanyol pada usia 17tahun dan selepas proses permit kerja Bailly mengalami kelewatan peman ini bermain pasukan B dalam divisyen tiga liga Sepanyol, Beliau melakukan debut pertama untuk pasukan senior pada Oktober 2014. Selepas hanya empat penampilan termasuk kekalahan 5-1 kepada Barcelona, beliau menyertai Villarreal dalam perjanjian 4.3m £ pada Januari 2015.

Aksi Bailly ketika beraksi di Piala Negara Afrika

Bailly pernah bermain di Piala Negara Afrika, dimana Ivory Coast akhirnya menang pada penentuan sepakan penalti. Pemain pertahanan, pemain paling muda dalam skuad Herve Renard. Selepas permulaan yang lambat untuk pasukan Villarreal, Bailly kagum dalam kempen 2015/16 ketika kelab itu berjaya kembali ke Liga Juara-Juara dengan kedudukan empat teratas. Villarreal juga mara ke separuh akhir Liga Europa, walaupun Bailly terlepas perlawanan kedua apabila Villareal mengalami kekalahan kepada Liverpool kerana kecederaan.


KEKUATAN :

Bailly adalah pemain yang mempunyai sifat-sifat fizikal yang kental dan kuat, yang mana pasukan Manchester Unted perlukan dalam Liga Perdana Inggeris. Beliau adalah mempunyai daya ketangkasan dan kuat dimana menjadikan beliau amat hebat dalam apa jua keadaan. Beliau kurang menggelecek  daripada mana-mana biasa bek tengah lain di empat teratas kelab di Sepanyol termasuk Diego Godin, Sergio Ramos dan Gerard Pique.



Victor Ruiz (Pertahanan Villareal) dan Bailly membentuk pasangan pertahanan yang kuat dimana merupakan faktor utama kepada kejayaan pasukan Villareal. Beliau juga mampu menunjukkan kebolehan untuk menghadapi pihak lawan yang berkualiti.


KELEMAHAN



Peminat Liverpool telah menyatakan bahawa bekas pemain, Fernando Torres membuat Bailly kelihatan bodoh dimana torres menjaringkan gol dalam perlawanan antara Atletico Madrid dan Villarreal tahun lepas dan kejadian itu tidak menonjolkan penambahbaikan yang diperlukan dengan bola di kakinya.

Kelemahan Bailly adalah berkenaan disiplin di atas padang, dan pada Oktober, kad merah Bailly ketika menentang Celta Vigo "tidak masuk akal". Dia dilayangkan kad dalam 13 perlawanan daripada 21 pada awal musim 2015/16, tetapi ada tanda-tanda kemajuan dimana Bailly tidak dilayang kad walaupun sekali dalam 13 perlawanan terakhir.

Berikut adalah statistik perbandingan Bailly dan dua pemain pertahanan Manchester United iaitu Blind dan Smalling



Adakah Bailly pemain yang anda rasa sesuai untuk pasukan Manchester United, beri pandangan anda di ruangan komen........