Tuesday, May 31, 2016

Ramadhan bakal menjelma : Kenangan Aku sebelum bulan ramadhan


Minggu hadapan, kita bakal bertemu dengan Bulan mulia, iaitu bulan ramadhan...Banyak kenangan aku tentang bulan ramadhan, jadi aku nak berkongsi sedikit tentang kenangan aku yang dahulu sebelum beremu bulan ramadhan....

Masa aku waktu kecil dahulu, seminggu sebelum bermulanya puasa, aku amat gembira sebab masa kecik dahulu, aku fikir dua benda sahaja iaitu baju melayu yang baru dan bunga api/mercun....Waktu dulu,baju melayu aku dijahit di kedai MAYA pasir mas, setiap tahun boleh dikatakan kedai favourite aku dan sepupu aku....sekali hantar bukan 1 2 3 helai, dah ramai sepupu, hantarlah banyak helai, hehehe.........



Kenangan kedua apabila setiap kedai runcit boleh dikatakan menjual mercun dan bunga api, aku apa lagi rela simpan duit, pinjam duit, semata-mata nak beli mercun, dulu mercun paling aku suka beli adalah mercun ketupat atau dalam dialek kelantan dipanggil bedil tupat....hehehe...dan yang paling best, masuk je waktu terawih malam pertama, aku dan bebudak kampung (masa kecik) dahulu pergi lempar atau "serang" setiap rumah dengan bedil tupat, hahaha.......dalam kawasan surau pun dijadikan juga tempat "serangan" kami.....dan yang paling best waktu dahulu, ada longkang baru nak buat, aku dan bebudak kampung masuk semua dalam tu semata-mata nak merasai "adventure" memalam sambil main mercun hahaha...habis kena "selut"...hahahha



Itulah kenangan sebelum ramadhan menjelma, nak-nak malam terawih pertama, Ya ALLAH, aku bersyukur ditemukan lagi dengan bulan Ramadhan pada tahun ini, semoga aku menerus bertemu dengan bulan yang mulia ini.....tak sabar nak berterawih dengan family minggu hadapan.......


Monday, May 30, 2016

Apa itu Kelab Blogger Ben Ashaari? Kenapa Aku Join KBBA?

Korang kenal tak logo di atas? Tak Kenal? Meh sini aku nak cerita sedikit....

Logo di atas tuh adalah logo KELAB BLOGGER BEN ASHAARI, sebuah komuniti blogger yang di asas oleh Ben Ashaari  , Kelab blog ini telah berkembang dengan jayanya sehingga pengasas blogger ini telah dicalonkan dalam Anugerah Pilihan Online bersama seorang lagi blogger dari KBBA juga iaitu Emas Putih (yang pernah kritik restoran fizo-mawar). 



Aku follow Ben Ashaari sudah lama dan pernah juga masuk komuniti ini sekejap tetapi masa itu aku belum serius untuk fokus pada blog, aku hanya main-main sahaja dan posting aku dalam blog terdahulu banyak mengarut, setelah beberapa tahun, Ben Ashaari ada membuka posting di FB beliau tentang mencari rakan blogger baru untuk KBBA, dan aku pm Ben Ashaari untuk masuk semula ke komuniti tersebut maka lahirlah WZFADHLAN.COM dan aku siap daftarkan di SSM lagi hehe (mana tahu dengan nama wzfadhlandotcom aku dapat bukak perniagaan kan, doakan kan yer).............





Setelah aku masuk komuniti ini, aku hanya menjadi silent sekejap kerana nak memahami dunia blog dari cerita-cerita ahli KBBA, dan pada bulan Feb aku terus menulis dan menulis sehingga satu masa
aku terlepas pandang sekejap blog ini dan blog tersebut terus hilang tidak tahu punca, maka terpaksa aku menunggu hampir 3 bulan untuk dapatkan balik domain tersebut, selepas 3 bulan dengan bantuan sepupu aku dan ahli KBBA iaitu mimin, aku dapat balik domain aku......




Bermula aku masuk komuniti ini, aku merasakan sesuatu, dulu aku nak buat blog kerana aku mahu menjana pendapatan sebab aku tengok ramai jer yang dapat buat, tetapi setelah aku mendengar cerita Ben Ashaari dan ahli komuniti KBBA yang lain termasuk bertanyakan tentang berkat dalam penulisan dengan sahabat aku, maka aku telah mengubah fokus aku dari menjana pendapatan kepada ingin mendidik saudara-saudara aku dengan penulisan, nak menginspirasikan mereka dengan penulisan, ingin membantu mereka dengan penulisan, kerana apa? kerana jika aku mati esok, blog ini akan terus berada di internent untuk tatapan sahabat2 aku sekalian,.....dan yang paling seronok adalah dapat bersahabat dengan KBBA walaupun tidak pernah berjumpa tetapi bila berbual dalam group, rasa macam sebuah keluarga yang indah....dan aku juga jadikan group ini sebagai mencari penyelesaian masalah.....

Nak dikenali? Yes aku mengimpikan orang mengenali aku seperti mana orang mengenali BEN ASHAARI dan Ahli KBBA yang lain, tetapi ia akan mengambil masa, dan aku sedang berusaha kearah itu, dikenali bukan untuk meninggi diri tetapi untuk menginspirasikan orang lain supaya, sama-sama aku dan sahabat2 semua mendapat pahala dan terus ke syurga amin ya ALLAH.

Jadi itulah sebab aku join KELAB BLOGGER BEN ASHAARI... insyallah aku akan bersama komuniti ini selamanya....TERIMA KASIH ABEN (nama panggilan manja aku pada Ben Ashaari) hahaha
Gbolahan Salami dalam radar TRW?

Gbolahan Salami dalam radar TRW?



Perjalanan Liga Super Malaysia berhenti seketika (selama 1bulan) bagi memberi laluan kepada aksi skuad kebangsaan dan juga bulan Ramadhan. Namun gossip mengenai kem TRW tidak terhenti malah lebih hebat apabila Coach Popov bersetuju untuk melepaskan 3 pemain import kerana Coach Popov merasakan mereka bertiga ini tidak sesuai dengan taktikal beliau.

Hari ini penulis mahu berkongsi sedikit tentang gossip pemain import terbaru TRW iaitu Gbolahan Salami yang merupakan pemain dari negara Nigeria yang kini beraksi di KuUps sebuah kelab berpangkalan di Finland dan baru beraksi dalam 9 perlawanan dan menjaringkan 3gol setakat ini.



Salami juga pernah dinobatkan sebagai penjaring terbanyak dalam liga Nigeria bersama pasukan Warri Wolves dengan jaringan sebanyak 17gol pada tahun 2014-2015. Disini penulis ingin berkongsi sedikit data pemain ini

Nama : Abe Gbolahan Salami

Asal : Nigeria

Umur : 25 tahun

Pasukan terdahulu : Warri Wolves

Pasukan sekarang: KuUps

Posisi : Centre Forward

Kaki : Kanan

Pemain Kebangsaan Nigeria


Monday, May 23, 2016

Adakah Juan Mata akan dijual sekali lagi?

Adakah Juan Mata akan dijual sekali lagi?



Juan Mata merupakan pemain kesayangan peminat di Old Trafford...Pemain ini dibeli oleh Bekas pengurus Man United (2014), David Moyes, dari Chelsea (ketika itu Papa JM menjadi pengurus Chelsea)..

Namun setelah Louis Van Gaal meninggalkan pasukan Manchester United, kini penyokong global Man United menanti saat Papa JM diumumkan sebagai pengurus Manchester United secara rasmi oleh Man United. Spekulasi timbul jika Papa JM mengurus pasukan Man United, Juan Mata akan di jual sekali lagi oleh Papa JM bersama beberapa pemain yang lain..Papa JM cukup terkenal dengan menjual pemain yang tidak mempunyai fizikal yang tegap namun jika diingat kembali dalam pasukan Man United, tiada siapa boleh bermain di posisi no 10 kecuali Wayne Rooney...

Aku cukup yakin bahawa Juan Mata akan dijual tetapi tetap positif Juan Mata akan berada di Man United sekurang kurangnya untuk 2 musim kerana pasukan Man United memerlukan seseorang yang kreatif jika Man United gagal membawa pemain-pemain yang boleh membuat hantaran kreatif ke bahagian serangan..

Apa-apa pun aku masih menanti 48 Jam untuk Papa JM di umum secara rasmi!



TERKINI!!! 48 Jam : Mourinho akan ke Man United




Dalam tempoh 48 Jam, Jose Mourinho bersama Super Agent, Jorge Mendes akan menanda tangani perjanjian selama 3 tahun untuk mengurus pasukan Manchester United selepas Louis Van Gaal mengeluarkan kenyataan sebentar tadi melalui laman web rasmi Man United.

Craig Norwood ada mengeluarkan kenyataan melalui laman twitter peribadi beliau mengenai Jose Mourinho ke Man United


Louis Van Gaal tinggalkan Man United!

Louis Van Gaal tinggalkan Man United!



kenyataan dari louis van gaal

Louis van Gaal mengeluarkan kenyataan berikut di 20:30 BST petang ini (Isnin 23 Mei) ... 

Ia merupakan satu penghormatan untuk menguruskan apa-apa kelab indah seperti Manchester United FC, dan dengan berbuat demikian, saya telah memenuhi yang lama dipegang cita-cita.
Saya amat berbangga kerana telah membantu United memenangi Piala FA untuk kali ke-12 dalam sejarah kelab. Saya telah bernasib baik dalam kerjaya pengurusan saya telah memenangi 20 trofi tetapi memenangi Piala FA, yang kaya dengan sejarah begitu banyak, akan sentiasa menjadi salah satu pencapaian yang paling istimewa dalam karier saya.
Saya amat kecewa kerana tidak dapat melengkapkan pelan tiga tahun kami dimaksudkan. Saya percaya bahawa asas-asas dipasang dengan betul untuk membolehkan kelab itu untuk bergerak ke hadapan dan mencapai kejayaan yang lebih besar.
Saya berharap memenangi Piala FA akan memberikan kelab platform untuk membina musim depan untuk mengembalikan kejayaan yang set ini ghairah peminat inginkan.
Setelah berjaya di Belanda, Sepanyol dan Jerman, saya sentiasa mengharapkan peluang untuk menguruskan dalam bola sepak Inggeris dan menjadi sebahagian daripada budaya Inggeris. Kedua-dua pengalaman ini telah hidup sehingga jangkaan dan amat bermakna.
Saya berterima kasih kepada pemain saya dan semoga mereka berjaya untuk musim depan. Ia merupakan satu keseronokan untuk bekerja dengan mereka dan ia telah terutamanya bermanfaat untuk melihat begitu ramai pemain muda mengambil peluang mereka untuk memecah masuk ke dalam skuad utama dan excel. Saya tidak sabar untuk menonton pembangunan berterusan pemain muda musim depan.
Terima kasih kepada pemilik dan lembaga Manchester United kerana memberi peluang kepada saya untuk menguruskan kelab yang hebat ini.
Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada penyokong-penyokong United yang menakjubkan.Mereka benar-benar peminat yang terbaik di dunia.
Saya terhutang budi kepada kakitangan sokongan dan bimbingan saya, yang telah memberi mereka semua semasa mereka di kelab itu.
Saya amat berterima kasih kepada setiap anggota kakitangan kelab - pasukan sains sukan, pasukan perubatan, jabatan kit dan dobi, pentadbiran kelab, pejabat akhbar, pasukan pengurus, pasukan Academy, kakitangan tanah dan pasukan katering , kedua di Old Trafford stadium dan padang latihan Carrington, yang semuanya telah memberi sokongan tidak berbelah bagi dalam masa saya di United. Jangan sekali-kali dalam tempoh 25 tahun saya sebagai seorang pengurus telah saya telah begitu baik disokong dalam peranan saya.
Akhir sekali, ucapan terima kasih saya pergi ke Sir Alex Ferguson dan Sir Bobby Charlton untuk sentiasa membuat saya dan keluarga saya berasa dialu-alukan di seluruh masa saya sebagai pengurus Manchester United.

sumber : http://goo.gl/BNrjSd
kenyataan telah di alih bahasa dari English kepada Bahasa Malaysia

Yashir Pinto : Import terbaru TRW?

Yashir Pinto

Nama Yashir Pinto mula menjadi bualan di  media sosial dikalangan penyokong TRW....Yashir Pinto pemain yang berusia 25tahun dan  berasal dari negara amerika selatan iaitu Chile.....Pinto memulakan karier di kelab Colo- Colo pada tahun 2008 namun selepas itu pemain ini berpindah ke pasukan lain iaitu Nublense selama 2tahun. Pada tahun 2012, Pinto dipinjamkan ke kelab FC Edmonton dan pada thun berikutnya beliau berhijrah ke Lota Schwager. 

Pada tahun 2014, beliau bermain untuk 2 kelab dimana kelab pertama adalah AC Barnechea dengan membuat 19 penampilan dan menjaringkan 9gol dan seterusnya berpindah ke pasukan Bahilinger SC dengan membuat 19 penampilan dan menjaringkan 5 gol. Pada tahun 2015, Pinto Ujpest FC namun tidak melakukan sebarang debut tetapi beliau juga mengambil keputusan untuk berhijrah ke pasukan Curico Unido (Pasukan liga kedua Chile)  dan membuat penampilan sebanyak 20 perlawanan dan menjaringkan 11 gol. Pinto membuat 24 penampilan untuk skuad U20 chile namun pada tahun ini beliah menambil keputusan untuk bermain pasukan Palestine dan telah membuat penampilan pertama, berjaya menjaringkan 2 gol dalam menentang Timor-Leste.

Yashir Pinto bermain di Unido Curico selama 1456 minit dan menjaringkan 11 gol serta mengutip 2 kad kuning. Yashir Pinto juga bemain diposisi Attacker . Pinto mempunyai keitnggian 183cm dan berat 70kg. 

Yashir meraikan jaringan beliau ketika menentang pasukan TIMOR-LESTE





Penulis  masih mencari statistik tepat pemain ini namun gagal kerana tiada sumber yg kukuh untuk melihat statistik pemain ini...apa-apa pun penulis mahukan pemain-pemain yang dibawa untuk menggantikan kesemua import perlulah mendapat persetujuan dari pihak Coach Popov.....

-Mr.Red-

Friday, May 20, 2016

RED WARRIORS VS RED GIANT : Faizal Abu Bakar menjadi pilihan?

RED WARRIORS VS RED GIANT : Faizal Abu Bakar menjadi pilihan?


Hari ini, pasukan Kelantan akan menerima kunjungan dari pasukan Selangor untuk perlawanan pertama bagi pusingan kedua Liga Super 2016...Pada pusingan pertama, Selangor hanya mampu mencatat keputusan seri dengan pasukan Kelantan walaupun Kelantan bermain dengan 10 pemain selepas Wan Zack Haikal dibuang padang.....

wan zack terlepas aksi pada malam ini kerana menerima kad merah pada perlawanan lalu

Siapakah yang akan menggantikan tempat Wan Zack Haikal? Piliha penulis adalah Faizal Abu Bakar yang pernah digelar pemain terbaik negara namun pemain ini dilanda kecederaan ketika bersama pasukan PDRM....


kredit photo kepada pemilik asal

Pemain ini mempunyai kelincahan serta bertubuh sasa...Pemain ini juga mampu bermain secara individu dengan baik ditambah pula beliau mempunyai larian yang laju mampu mengatasi Gopinathan atau Andik Verman Shah....Namun semua percaturan terletak kepada Coach Popov untuk merealisasikan taktikal 4-4-2 yang digunakan pada perlawanan tempoh hari...

Penulis yakin pasukan mana yang menguasai kawasan tengah bakal memberi saingan sengit kepada pihak lawan dan mampu memenangi perlawanan pada malam ini! Ayuh Kelantan ku, Bangkitlah, Berjuanglah,

Gomo Kelate Gomo!
























Nilai persahabatan : Bukan senang untuk kekalkan

Nilai persahabatan : Bukan senang untuk kekalkan

Hari ini aku ingin bercerita tentang.....sebuah nilai persahabatan dalam kehidupan sekarang ini....Hari ini aku banyak belajar tentang sebuah persahabatan....Aku jenis suka berkawan dan kadang-kadang dengan orang yang aku kenal....2 atau 3 bulan, sudah boleh masuk air sekali dengan aku.....

Tetapi sepanjang hari ini, banyak aku mendengar luahan hati dari beberapa rakan tentang dalam bersahabat....dan yang paling teruk apabila ada dikalangan kelompok sahabat....cuba wujud perasaan hasad dengki.....bila mendengar cerita tersebut.....aku rasa bersyukur kerana aku masih ada lagi sahabat-sahabat yang ada bersama aku....cuma aku akui, kebanyakkan sahabat-sahabat aku sudah berumah tangga...mereka ada kehidupan mereka perlu jaga tapi....tidak bermakna aku tidak pedulikan mereka.......



Berbalik kepada cerita hari ini, aku kenal pasti punca masalah dalam bersahabat adalah HATI yang tidak berbalik kepada KEIKHLASAN dalam bersahabat....Jika mereka ikhlas, sudah pasti mereka akan gembira dan akan sentiasa mencari penyelesaian kepada setiap masalah...


Jadi nasihat aku kepada diri aku dan semua, bila kita bersahabat, janganlah kita cuba wujudkan sifat tidak baik dalam persahabatan kita.....kerana dalam persahabatan kita pasti akan menolong kita di akhirat kelak....kita tidak tahu, dengan doa dan pertolongan kecil kita....kepada sahabat kita, besar nikmat ALLAH swt bagi kepada kita.....jadi IKHLASKAN HATI DALAM BERSAHABAT!




Al-Fatihah buat Arwah Shirazi......


















Thursday, May 19, 2016

Dari Terengganu : Cerita Aku

Sekarang jam menunjukkan tepat jam 1.46 pagi.......Semalam (18/5/2016) aku telah berangkat ke Terengganu, negeri kedua aku sebab aku menetap di Terengganu hampir 8tahun kerana menuntut ilmu.......Aku betolak dalam pukul 10.30 pagi setelah aku hantar ayah aku ke airport.....Aku mengambil masa 1jam setengah sahaja untuk ke Terengganu.....Aku sampai jer di Terengganu terus ke Pasar Payang untuk membeli kerepok keping ikan tambang idaman mama aku......serta telur penyu idaman ayah aku..........................


kerepok ikan tambang

owner kedai

Selepas itu aku terus ke kedai makan Al-Hijrah Oasis dimana kedai favorite aku sebab disini aku sup herba yang sangat best TAPI malangnya, aku rasa sup herba restaurant ini tidak seperti dulu yang rasa herba menyengat kini, rasa herba kurang, warna sup pun tidak seperti dulu....tapi masih boleh dimakan cuma rasa tidak sedap seperti dulu......



Selepas  itu aku terus ke kubur arwah sahabat aku iaitu arwah shirazi (AL-FATIHAH)........arwah meninggal 6tahun lepas semasa belajar lagi, sungguh cepat masa berlalu, arwah dah 6 tahun arwah tinggalkan kami........dan aku singgah di rumah ibubapa arwah untuk bertanyakan khabar dan berbual sekejap....dalam pada masa yang sama, aku rasa sayu sebab tidak mampu untuk aku menahan ingatan aku pada arwah sebab setiap sudut rumah arwah ada kisah aku dan arwah......semoga kau tenang disana sahabat..


Lepas tu, Aku pergi jumpa tauke sabun kelulut, untuk beli sabun, sabun kelulut ini bagus, bagus untuk kulit muka...... 



Kulit Yang Bermasalah Seperti:
·✔ KULIT BERMINYAK
·✔ JERAWAT
·✔ TONA TIDAK SEKATA
·✔ KULIT KUSAM & TIDAK BERMAYA
·✔ KULIT SENSITIF
·✔ PIGMENTASI
·✔ KEDUTAN PADA KULIT
·Kesan Awal Penggunaan:
·✔ TIADA LAGI KULIT BERMINYAK
·✔ TIADA LAGI JERAWAT
·✔ KULIT LEBIH CERAH & BERSERI
·✔ KULIT LEBIH TEGANG & LICIN
·✔ KEKAL SEGAR & BERTENAGA SEPANJANG HARI
    

***Korang tekan gambar untuk ke FB Safrina Beauty

Pada waktu malam, aku jumpa sahabat-sahabat aku masa aku buat master dulu di KFC batu buruk.....bercerita tentang kenangan dulu2 dan yang paling epik adalah bila Lisa...baby kepada Jia, menerang macam nak berak di KFC hahahahhaha.............


Kenangan sehari di Kuala Terengganu belum lagi melepaskan rindu aku pada Negeri kedua aku ini, insyallah....suatu hari nanti aku akan kembali!!!


Tuesday, May 17, 2016

Kelantan terpaksa melupakan hasrat Mckain

 Mendapat pengesahan dari KPBK dimana Mckain , pertahanan import Kelantan tidak dapat diturunkan kerana mengalami kecederaan.

SUMBER: Kelantan FC

Dan bakal digantikan dengan nama-nama berikut

1. Norhafiz Zamani Misbah
2. Farisham
3. Nik Shahrul Azim

Rakan Media WZFADHLANDOTCOM

Salam Sejahtera

Hari ini aku ingin perkenalkan rakan media #wzfadhlandotcom yang mana aku telah dilantik secara rasmi bagi memberi maklumat tentang event2 yang bakal dilangsungkan oleh Redtrooper Fanzine (Bolasepak) dan Klinik Primer Cherang (Kesihatan)

Redtrooper Fanzine melantik aku untuk menulis artikel tentang bola sepak khususnya bola sepak kelantan, alhamdulillah aku masih ingat tentang kes Ferris Danial ke Felda United menjadi topik hangat dalam blog aku dulu.






Klinik primer cherang merupakan klinik sepupu aku iaitu Dr Rahimie yang mana merupakan mentor aku, Klinik primer cherang bakal melangsungkan pelancaran klinik kali kedua tidak lama lagi, dan aku berbangga menjadi sebahagian daripada klinik ini



wzfadhlandotcom kini kembali!

Setelah sekian lama aku menunggu, kini aku sudah kembali untuk  berblog bersama anda semua.

Bermula kisahnya aku tidak membuat renew lesen domain aku, jadi domain aku telah disekat oleh pengeluar domain masa itu, aku perlu menunggu 3 bulan untuk kembali aktif, alhamdulillah, dengan bantuan guru seo aku merangkap sepupu aku, WAN YUSOF 

Dan dengan bantuan rakan blogger aku dari Kelab Blogger Ben Ashari, blogger mimin, blog aku diedit dengan cantik insyallah akan ada penambahan, boleh rujuk gambar dibawah


Blog aku pasal apa? Mostly aku akan update bola, review, teknologi dan juga kehidupan, tetapi insyallah, akan datang aku akan ada shopping online barangan kesihatanserta teknologi.

hashtag yang aku selalu guna adalah

#wzfadhlandotcom
#KelabBloggerBenAshaari
#KBBA

Tuesday, May 3, 2016

Rakuten

Rakuten – The Largest E-Commerce Site in Japan

If in Malaysia we have Low Yat as the virtual heaven for the gamers and geeks, while in Japan they have this online site called Rakuten! Established since 1997, this online portal is offering hardware and software, electronics items, games, DVDs, music CDs and now even selling apparels, toys and many more. 


Known as the largest online site in Japan, Rakuten is now also penetrating global market by offering customers more than 95 million products from local and international merchants. This website also has registered customers all around the world and offering international shipping too! 

Well good news to all of us, Rakuten is now available in Malaysia too with amazing daily offers! This is our chance to get the best high tech products from Japan and also from our own local merchants. Enjoy your items with speedy delivery and off course like other online portals, Rakuten offers various payment methods for your convenience such as via credit card, debit card, online banking and also cash on delivery in certain areas. 


So if you have any items in your mind to grab from Rakuten, why don’t you browse Shopback MY first and do your online shopping from there. Since Rakuten is one of the affiliated merchants that registered under Shopback, you are entitled to get additional cashback and other promos from Shopback.

 

How it works? As simple as you buy your items on Rakuten website, just log in to Shopback Malaysia and find Rakuten icon on the first page. Click on the icon and you’ll be redirected to Rakuten website. After that, you may do you online transaction as usual and cashback will be credited into your Shopback account within 1-3 working days! Wait no more and click here to see Rakuten latest promo!