Wednesday, December 14, 2016

Kahwin Bukan Soal Sementara Tapi Tidak Perlu Tolak Kebahagiaan

Malam yang sunyi aku scroll akaun facebook aku untuk hilangkan penat lelah bekerja....Malam ini aku tak tahu kenapa timeline facebook aku banyak yang update pasal relationship terutama pasangan yang sudah khawin...dan minggu nih pun banyak jugak yang cerita pasal relationship, aku sendiri cakap pd diri aku, "dah kenapa minggu nih banyak plak pasal relationship" haha....


Bila membaca kisah-kisah relationship ini, memberi kesan sedikit sebanyak kepada pandangan aku tentang kahwin dan juga "gewe-gewe" (kekasih)...Kesan ada negatif dan positif...Ok, mesti korang ingat kisah pasangan baru beberapa minggu kahwin yang sampai masuk astro awani kan? Bila aku belek berita tersebut, arwah suami tersebut aku kenal semasa belajar di unisza, takdelah rapat tapi bila tengok muka memang cam lah, isterinya pula pun aku kenal macam2 tuh sahaja (sebab dulu Unisza taklah ramai pelajarnya seperti sekarang). Kisah mereka berdua sangat-sangat sedih dan yang lebih menyedihkan adalah ahli-ahli keluarga kedua dua belah keluarga tersebut..Yang menjadi mengubah pandangan aku adalah ada orang mengecapi kebahgiaan relationship sekejap, ada pasangan bertahan begitu lama, tetapi sekejap atau lama, kenapa kita perlu menolak kebahagian diberi oleh ALLAH swt. 



Aku ini bukanlah memilih, dah banyak family aku cuba match-fixing aku dengan beberapa orang tetapi aku menolak kerana pertama adalah fizikal aku, haha bukan merendah diri tapi aku sedar aku siapa nak dibandingkan dengan orang yang cuba dibawa oleh family aku...kedua kerana aku takut pasangan aku tak dapat membahagiakan parents aku, aku anak emak,mmg aku jenis duk dengan mama aku sehingga sekarang, kebanyakkan aku bercerita dengan mama, 



Soal Kahwin ini bukan soal sementara atau hanya bahagia di facebook atau insta tetapi soal bagaiman kahwin ini boleh bawa aku dan pasangan ke syurga...Kadang-kadang aku terasa jeles melihat pasangan suami isteri yg ada anak kesana kemari....tetapi aku tetapkan hati aku dengan berkata aku ada sahabat2 dan family, itulah anugerah ALLAH yang berikan kepada aku... Apa yang aku nak cakap kan disini, jangan kita cepat mengalah bab jodoh, lambat atau cepat berusahalah tetapi jangan lupa anugerah anugerah sekeliling kita iaitu sahabat2 & family kita yang selama ini berikan kebahagiaan kepada kita....

Apa saja aku kongsikan malam ini sekadar luahan hati untuk sama-sama berubah ke arah lebih baik...Aku sendiri skini edang berusaha untuk mencari jodoh walaupun ALLAH swt berikan aku seseorang untuk seketika (pada aku ia cukup sempurna) tetapi ia bersifat sementara..tapi aku kena akui aku bahagia selama waktu yg ALLAH swt berikan kepada aku....



Related Posts

Kahwin Bukan Soal Sementara Tapi Tidak Perlu Tolak Kebahagiaan
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.