Hari Raya Aidiladha di Kelantan

kredit kepada pemilik asal gambar Kemeriahan Hari Raya Haji atau Hari Raya Aidiladha di Kelantan lain dari yang lain, malah lebih m...


kredit kepada pemilik asal gambar

Kemeriahan Hari Raya Haji atau Hari Raya Aidiladha di Kelantan lain dari yang lain, malah lebih meriah daripada sambutan Hari Raya Aidilfitri. Memang ia tidak dapat dinafikan.

Perkara paling ketara adalah suasana ibadah korban apabila ia melambangkan kepada amalan sedekah dan juga amalan bekerjasama. Aktiviti korban ini biasanya diadakan di tepi rumah yang diketuai oleh ketua atau "Toke Semelih" kumpulan masing-masing.

Seperti aku cerita tadi, kemesraan jiran dan keluarga dapat dirasa apabila bermulanya acara korban sehingga daging diagihkan. Dan acara melapah  adalah acara paling best, sebab disini aku belajar cara-cara nak melapah lembu terutama bahagian perut muda (bahagian usus) dan tidak dinafikan AKU GAGAL. 

Di Kelantan, boleh aku katakan setiap keluarga akan mengambil bahagian dalam ibadah korban sekaligus menjadikan kuantiti lembu korban di Kelantan agak banyak. Masih teringat lagi tentang seekor lembu yang ingin dikorbankan, lembu tersebut mengamuk habis pagar rumah mak sedara aku disodoknya tapi mujurlah pagar biasa sahaja, selepas 15 minit barulah dapat tumbangkan lembu tersebut.

Kepada sahabat-sahabat sekalian, datanglah ke Kelantan sekali untuk merasai suasana Hari Raya Aidiladha


You Might Also Like

0 comments