Tuesday, June 21, 2016

Kisah Perjalanan Seorang Nenek ke Mekah sebelum bertemu ALLAH s.w.t

Aku ada terbaca satu post di FB yang membuatkan aku terasa ingin menjadi seperti arwah nenek ini. Sebab perjalanan beliau yang di atur oleh ALLAH s.w.t untuk nenek ini sangat-sangat cantik dan sempurna di mata manusia.

Ikutilah kisah nenek kepada Anija Jamal

Perjalanan bas dari Kangar ke KLIA.
Maktok duduk seat paling depan sebab ada rest kaki. "Tak cramp kaki maktok sebab tak tergantung!"
"Kaklong, driver bas ni bawak cermat sangat, "Puji maktok.


Solat subuh, mandi sunat ihram, breakfast di R&R Dengkil. Maktok order kopi o, makan tak mau sebab maktok dah bawak apum beras. Kegemaran maktok apum tu

27 Disember 2015
Flight saudi airlines Kuala Lumpur- Jeddah
Seat Maktok depan Kaklong, 
"Kaklong, teman maktok p bilik ayaq!"
3 kali teman maktok p toilet dalam flight. Maktok jalan slow2, jemaah lain tanya ni emak ke. 
"Nenek, saya cucu sulung perempuan!," jawab kaklong

Maktok duduk sebelah Shira. Selalu dengaq depa borak. Maktok dok tanya shira pasai in flight food. Kaklong dok belakang maktok dan sebelah ayah, ada sekali stewardess nak hidang kopi dan ayah tengah tidoq, maktok pusing panggil kaklong, "Kaklong, kaklong, gerak ayah hang, dia suka kopi!" ☕️☕️

Airport Haji Jeddah.
"Alhamdulillah kaklong, kusi roda maktok tak hilang!!," sepuluh kali kot maktok dok risau bila wheelchair dia tak nampak2

Ni gambar maktok lepas kami selesai umrah pertama. 
"Hang tolak maktok mai mana ni kaklong?,"
"Kaklong nak maktok rasa ice cream mekah yang paling sedap kat dunia!"

Solat fardu di Masjidil Haram. 
"Maktok solat tepi kaklong na,"
"Kaklong tolong sedekahkan duit2 Maktok kat pekerja Masjid ya!," pesan Maktok

30 Disember 2015
Selesai Umrah kedua.
Malam sebelum buat umrah, 
"Maktok nak buat umrah kedua ka?," Kaklong tanya maktok (dalam hati rasa tak larat )
"Maktok nak buat, awat, hang tak larat nak tolak maktok ka?,"

"Larat aih, ok kita buat umrah kedua ya Maktok!," ( dalam hati kata kuatnya semangat orang tua ni!! Malunya aku ya Allah!!!)

Lepas tawaf di Mataf tingkat 1, saei maktok share ditolak oleh Ayie, Fendi, Adam dan Akif, Kaklong gunting hujung rambut maktok sebagai tahalul. Tak ada rambut hitam, semua rambut putih..
Kita berhenti minum air zamzam dulu maktok.
"Doa bg buang smua penyakit dalam badan, inshaAllah."

On the way balik hotel selesai umrah, lalu lagi depan Kaabah. 
"Maktok, kita stop sat kat sini, jom kita doa depan kaabah!,"
Kaklong tengok Maktok berdoa panjang"Maktok doa apa tadi?," kaklong tanya.
"Maktok doa kat semua anak cucu cicit maktok.. Kaklong, maktok lupa, apa nama anak abang yang sulung?"
"Nabila, maktok.. "
"Ok Nabila,"
Kaklong nampak maktok terus berdoa

Hari terakhir di Mekah Mukarammah, kami bersiap untuk tawaf wida'.
Maktok tunduk, may be sedih nak tinggalkan bumi Mekah

3 Januari 2016
Holiday Villa Madinah
"Maktok cari apa tu?,"
"Maktok cari passport maktok, kalau tak jumpa macam mana nak balik?,"
"Passport Maktok kan ada dgn Kaklong!"

4 Januari 2016
Berkumpul di lobby hotel Holiday Villa untuk ke Raudah, Masjid Nabawi.
Kaklong tolak maktok masuk lift. Lift sekeliling ada cermin. 
"Kaklong, Maktok ingat orang lain kat cermin. Maktok nampak lain,"

Kaklong dapat pass masuk istimewa bila teman maktok yang berkerusi roda ke Raudah. 
Sebelum masuk Raudah, nampak Kubah Hijau Maqam Rasulullah SAW.
"Maktok, tu kubah hijau, maqam Nabi!"
"Kaklong kena bgtau Maktok sbb Maktok dah tak cam dah."
Keluar Raudah, "Maktok doa apa?,"
"Maktok solat sunat 2 rakaat, Maktok doa untuk semua anak cucu cicit Maktok!"
Kaklong tanya kalau Maktok penat, Maktok kata Maktok mengantuk. Kaklong bawak Maktok minum ayaq zamzam, kaklong hadapkan wheelchair Maktok mengadap kiblat, "minum dan berselawat Maktok!,"
Lepas minum kami meninggalkan Masjid Nabawi,
"Maktok, kita p kedai beli baju kat Maktok nak?,"
"Hang larat ka nak tolak Maktok?,"
"Larat maktok, kita cari baju kat Maktok sampai jumpa!,"
Maktok beli 3 pasang baju. Kaklong ukoq jubah2 tu kat badan Maktok. Maktok nampak puas. Alhamdulillah.

5 Januari 2016 
Waktu Asar Madinah.
Maktok nampak letih dan solat hanya di Hotel. "Kaklong, Maktok nak beli kurma Nabi 3 kilo,"
"Baik Maktok, nanti lepas isya Kaklong bawak balik."
Nak pergi solat Magrib dan Isya', Kaklong sapu vicks kat leher Maktok,
Maktok mintak ayie suapkan bubuq.
"Maktok sabaq sat na, esok kita dah nak balik!,"
Maktok diam. Maktok tak jawab apapon.

Lepas isya' waktu Madinah.
Maktok telah dijemput Allah SWT, dalam dakapan ayah, sempat bersyahadah.

Bilik Maktok dikunjungi segenap lapisan jemaah, baik dari pencuci hotel sampailah ke Manager Arab Holiday Villa. Semua menghadiahkan Maktok Al Fatihah, dan mengucapkan syukur betapa indahnya pemergian Maktok di Bumi Barakah.
Kami pula dihujani soalan, "apakah amalan Maktok masa hidupnya sampai Maktok diterima doanya untuk meninggal di Bumi yang semua umat Islam impikan?"

Ustaz ada memberitahu bahawa adalah harus untuk kita berdoa untuk meninggal di Madinah.
Ada hadis Nabi SAW yang maksudnya: “Barangsiapa yang mampu untuk mati di Madinah maka lakukanlah. Sesungguhnya aku akan memberi syafaat kepada sesiapa yang mati di sana.”
(riwayat Ahmad dan At-Tirmizi)
Menurut riwayat al-Tabarani, Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Sesiapa antara kamu yang mungkin mampu untuk meninggal dunia di Madinah, meninggallah di sana.
Sesungguhnya sesiapa yang meninggal dunia di sana, aku menjadi saksi atau pemberi syafaah kepadanya pada hari kiamat.”

7 Januari 2016
Jenazah Maktok dimandi, dikafankan, disolat oleh ratusan ribu jemaah di Masjid Nabawi. Ramai orang berpusu2 berebut2 untuk mengusung jenazah Maktok untuk di bawa ke Perkuburan Baqi'. 

Lepas waktu Zuhur waktu Madinah, Maktok dikebumikan di Perkuburan Baqi', perkuburan bersama para syuhada' dan isteri2 Nabi SAW. 

Maktok dikebumikan dalam satu liang lahad bersama2 seorang bayi Keturunan Arab yang kebetulan disolatkan pada masa yang sama. Indahnya perancangan Allah SWT, Maktok memang suka anak kecil, dikurniakan Allah peneman di sampingnya.

Antara kelebihan meninggal di Baqi', Rasulullah SAW pernah bersabda,

“Aku adalah orang pertama yang keluar daripada Bumi(ketika hari kebangkitan), kemudian Abu Bakar, kemudian Umar, kemudian giliran penghuni Baqi’ yang akan berhimpun bersamaku. Kemudian aku menunggu penduduk Mekah sehingga penuh di antara dua Masjidil Haram”

Indah bukan? Buat Puan Anija, saya nak ucapkan terima kasih kerana sudi berkongsi kisah yang penuh cantik dan tersusun seorang mujahidah ALLAH s.w.t, Saya mahu abadikan kisah ini untuk pedoman buat saya dan bakal isteri serta anak-anak saya nanti, buat sahabat2 semua, ketahuilah, ingatlah, kita sentiasa mahu berbaju cantik, berupa elok, tapi kita lupa minta pada ALLAH s.w.t untuk mati dalam keadaan cantik......semoga kisah ini menjadi teladan buat saya dan sahabat2 semua

AL-FATIHAH untuk MAK TOK

kredit gambar serta tulisan di gambar adalah milik sepenuhnya Puan Anija Jamal (tanpa diubah sedikit pun oleh saya)

Related Posts

Kisah Perjalanan Seorang Nenek ke Mekah sebelum bertemu ALLAH s.w.t
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.