Friday, October 13, 2017

Jangan lepaskan menonton filem Tombiruo!


Filem aksi Tombiruo baru sahaja masuk hari kedua tayangan di pawagam dan aku mengambil peluang untuk tonton filem ini dengan abang aku di IOI MALL Putrajaya. Aku dan abang aku ambil tiket jam 10.10 malam seat F10-F11, haa siap seat aku bagitahu. Kenapa aku nak tonton filem ini? Pertama ini adalah filem pertama filem aksi yang berdasarkan kepada Novel, sebelum-sebelum ini watak utama, Zul Ariffin membawa watak dari novel-novel cinta dan sekarang dalam filem aksi. Mujur si Sofea dengan Puan Sri tiada dalam filem ini, kalau tak, maunya diterkam oleh Harris a.k.a Tombiruo haha....



Ok, sinopsis ringkas Filem ini mengisahkan tentang Tombiruo iaitu mahkluk yang dikatakan memiliki kesaktian untuk menguasai hutan. Dia ditakuti, dicaci. Sebenarnya Tombiruo adalah pemuda yang jiwanya memberontak, lelaki yang tidak berwajah manusia namun sekaligus seorang yang bertanggungjawab dan dibebani kesaktian yang tidak dapat dikawalnya sentiasa memakai topeng untuk menyembunyikan kemelut dan kesepian di kalbunya.

Berbalik pada filem ini, pada aku ini adalah filem aksi terbaik dalam Malaysia. Dari segi jalan cerita, aku tidak pasti sama ada filem ini ikut 100% dari novel asal atau tidak (aku plan esok nak ke alamanda nak borong buku Tombiruo).

Bila korang tonton Filem ini, ada petunjuk penting korang kena faham (rujuk gambar dibawah)


Kenapa ia penting, sebab kerana pepatung biru ini membawa satu kisah antara Amirrudin dan Tombiruo dan kalau korang nak dapat hint lagi, korang klik link ini Amirrudin vs Ejim.....Jalan cerita filem ini banyak berkisar di hutan berbanding di bandar dan dari segi jalan cerita tidak ada mengarut seperti cerita cerita lain. Tombiruo membawa penonton mengenali lagi tentang keindahan hutan di negeri sabah. Pada aku, teknik angle kamera pada Filem ini baik kerana ada satu angle POV ketika aksi bertumbuk antara tombiruo dan penjahat hutan.

Darri segi CGI filem ini baik , puas hati serta tidak mengarut, dan nampak real betul akar pokok itu hidup semasa ingin membantu Ejim (Tombiruo). Dari segi aksi, memang terbaik apabila tidak ada satu kecacatan dalam pergaduhan dan scene aksi bergaduh paling best bagi aku ketika Ammirudin vs Ejim. 


Selain itu, seperti mana kita tahu, tombiruo memakai topeng kerana muka ejim ini dianggap sebagai muka dewa-dewa (oleh pengikut orang asli di sabah). Dan sudah pasti seperti cerita spiderman , super hero akan bukak topeng akan tetapi dalam filem ini, aku bingung rupa sebenar Tombiruo kerana dari awal hingga akhir wajah tombiruo tidak kelihatan. Ini menunjukkan keistimewaan watak Ejim dalam filem ini membuatkan orang tertanya tanya mengenai muka Ejim.



Nak cerita banyak tak guna, korang kena pergi tengok cerita ini, dan spoil alert untuk anda, jangan tinggalkan seat anda selepas habis cerita ini kerana cerita ini akan bersambung selepas Tombiruo tetiba mendapat catatan lama yang menceritakan Filem ini akan disambung dengan adanya watak super hero baru.




Thursday, October 5, 2017

4 sebab kenapa Popov menjadi pilihan penyokong TRW!

4 sebab kenapa Popov menjadi pilihan penyokong TRW!

Setelah KAFA mempunyai pengurusan yang baru dan dikhabarkan juga lesen kelab sudah berada dalam proses peringkat terakhir, kini nama bekas jurulatih idaman penyokong, Velizar Popov telah kembali meniti dibibir penyokong TRW. Tambahan pula, Velizar Popov ada memberi komen tentang keinginan beliau kembali melatih TRW yang dianggap sebagai rumah kedua beliau dalam dunia bola sepak.



Velizar Popov juga ada berkongsi berita tentang gossip kembalinya beliau ke pasukan TRW yang mana membuatkan penyokong TRW gembira walaupun masih tiada kata putus dari pengurusan terbaru KAFA. Selain itu juga, Popov juga aktif di dalam akaun sosial media beliau terutama di twitter Velizar Popov (Klik untuk ke akaun twitter popov).

Kenapa ramai penyokong Kelantan begitu berminat dengan popov? 


1. Garang


Popov mempunyai attitude yang sangat tegas & garang dengan pasukan, ini adalah karekter yang membawa kejayaan kepada pasukan Kelantan 2012 ketika era Bojan Hodak. Kerana karekter tegas ini, kebanyakkan pemain pemain tidak boleh buat perangai sambil lewa dalam dunia bola sepak. Ketegasan popov dilihat juga ketika aksi di tepi padang dimana beliau sering menjerit selama 90 minit.

2. Falsafah Bola Sepak


Jika dilihat dan teliti dalam twitter Popov, kebanyakkan Popov menceritakan tentang falsafah Pep Guardiola yang mana Pep sering dikenali sebagai Master of Formation & menggunakan formasi yang mempunyai High Intensity dalam setiap perlawanan. Seperti juga ketika mengemudi Kelantan, Popov menggunakan High Intensity dalam pasukan Kelantan yang mana nama Qayyum mula meniti dibibir penyokong Kelantan. Kebanyakkan penyokong yakin dengan Falsafah Popov untuk membawa semula Kelantan ke tahap yang terbaik.

3.  Dekat dengan Penyokong



Popov pernah menyatakan bahawa Penyokong TRW dekat dengan beliau dan sering merasakan "goose bump" apabila bertemu dengan penyokong. Popov juga menyatakan, elemen pemain ke 12 adalah salah satu falsafah beliau dalam bola sepak kerana tanpa pemain ke 12 pasukan tidak akan dapat moral yang tinggi dalam setiap perlawanan. Jika dilihat, setiap kali selepas perlawanan, popov akan tepuk tangan kepada penyokong sebagai tanda terima kasih kepada pemain ke 12.

4. Pemain Muda


Popov dilihat seperti bekas jurulaith kelantan 2012 iaitu Bojan Hodak yang suka membawa pemain-pemain muda ke dalam skuad senior, di zaman hodak, kita boleh lihat Nik Shahrul Azim, Faizol Nazlin, Mamat, dan lain lain lagi. Di zaman Popov ketika mengemudi Kelantan, Qayyum & Faris Shah adalah pemain muda yang menjadi sebutan di kalangan peminat kerana aksi mereka berdua sangat memberansangkan.




Adakah Popov akan kembali ke pasukan Kelantan? Jika ya, ramai akan gembira dengan berita ini jka tidak, kita kena terima dengan hati yang terbuka.

Tuesday, September 19, 2017

Soal Kahwin Bukan Macam ABC

Bila nak Kahwin? Satu soalan yang sering di tanya apabila kita sudah melepasi usia bujang, stress dia akan datang boleh buatkan diri serabut, serabut memikirkan perasaan ibubapa yang ingin melihat anak dia Kahwin,



Soal kahwin ini bukan main-main, bukan seperti membaca ABC, nak membaca ABC pun kena belajar kan? Apatah lagi soal kahwin, 



Aku tak nak kahwin ke? Serious Talk, kalau boleh, masa ini aku nak kahwin, bukan tak nak, tapi soal hati, orang sekeliling boleh bercakap apa saja, bagi cadangan itu ini, tapi yang akan kahwin adalah aku, 

Mesti ada sebab aku tak nak kahwin lagikan? Aku boleh cakap ia soal hati, hati aku tak dapat menerima kehadiran orang baru kalau sudah terluka, Aku sudah banyak kali terluka, entahlah, mungkin diri aku tempat persinggahan, persinggahan untuk merawat hati luka dan pergi bila hati sudah berbunga di taman lain.

Bukan mudah untuk mengubah tapi Aku boleh ubah bila jumpa seseorang yang aku sudah yakin, sebab ini tidak mudah untuk orang terima sebab bagi mereka boleh bercakap tanpa memahami perasaan seseorang,



Tapi diri aku tidak pernah nak mengalah dalam hal ini, cuma buat masa ini, aku hanya fokus kepada mama, baba dan keluarga aku sahaja, kalau aku tidak ditakdirkan bernikah pun, aku masih bersyukur dengan apa yang aku ada, 


Monday, September 4, 2017

Pemain naturalisasi Hong Kong ancaman utama Malaysia

Pemain naturalisasi Hong Kong ancaman utama Malaysia


Godfred Karikari adalah pemain kelahiran Ghana yang beraksi di China

MELAKA 4 Sept. – Kehadiran ramai pemain naturalisasi menjadikan Hong Kong pasukan yang sukar dijangka dan mampu membuat kejutan apabila menentang Malaysia dalam kelayakan Piala Asia 2019 di Stadium Hang Jebat, esok.

Tonggak pertahanan Harimau Malaya, Nazirul Naim Che Hashim juga mengakui, ketinggian yang dimiliki benteng lawan mampu memberi kesukaran buat pemain negara dalam melakukan sepakan sudut atau hantaran bola lambung.

Katanya lagi, pemain natura­lisasi negara itu juga memiliki skil dan kawalan bola yang baik, selain dibantu rangkaian sera­ngan yang mampu mengundang masalah buat Malaysia andai diberi terlalu banyak ruang.

“Mereka memiliki beberapa pemain na­turalisasi yang mampu memberi masalah kepada kita jika tidak diawasi dan diberi ba­nyak ruang.

Jaimes Mckee adalah pemain berasal dari United Kingdom yang beraksi untuk pasukan Hong Kong Pegasus FC

“Bagaimanapun, Hong Kong juga ada kelemahan dan kita perlu memanfaatkan sepenuhnya kelemahan itu, selain berterusan mengatur serangan ke gawang mereka.

“Saya pasti jurulatih (Nelo Vingada) sudah mempunyai pe­rancangan tersendiri dan mengenal pasti kelemahan lawan, kami hanya akan beraksi mengikut strategi yang dirancang. Sudah tentu tiga mata adalah misi utama,” ujarnya kepada pemberita di sini, hari ini.

Sementara itu ketua pasukan Harimau Malaya, Safiq Rahim mahu rakan-rakannya memanfaatkan aksi di tempat sendiri untuk mengutip tiga mata selepas terlepas berbuat demikian dalam perlawanan sulung ekoran kekalahan 1-2 kepada Lebanon di Larkin, 13 Jun lalu.

Pemain tengah berusia 30 tahun itu berkata, kemenangan dalam perlawanan kedua Kumpulan B menentang Hong Kong esok juga adalah peluang terbaik skuad negara bagi mencerahkan laluan ke pusingan seterusnya.

“Sebagai pemain, kami perlu mengikut apa sahaja yang dia­rahkan oleh ketua jurulatih dan menjalankan tanggungjawab yang diberi oleh beliau.

“Pihak lawan ada peranca­ngan dan kelebihan mereka yang tersendiri, tetapi kita juga ada kelebihan selain bermain di tempat sendiri, maka kita tidak boleh mensia-siakan peluang itu,” katanya dalam sidang akhbar di Banda Hilir di sini hari ini.

Dalam masa sama katanya, sokongan daripada peminat bola sepak tanah air juga diharapkan dapat memenuhi stadium dalam perlawanan itu bagi meningkatkan motivasi para pemain negara.

“Apabila turun ke padang, sokongan penonton mampu membakar semangat pemain dan kami amat mengharapkan semua pihak dapat datang menyaksikan perlawanan itu,” katanya lagi.

Thursday, August 31, 2017

The Legend Cherating Beach Resort menyempurnakan percutian anda!

Bila anda sebut Cherating dan benda pertama yang mungkin anda ingat adalah Pantai yang indah kan? Di Cherating sendiri banyak resort-resort atau hotel-hotel yang cantik dan elegan, sesuai dengan citarasa anda. Ramai mungkin tidak tahu bahawa Cherating merupakan antara tempat pilihan utama bagi rakyat Malaysia mahupun pelancong luar negara sebagai lokasi percutian. Salah satu resort yang terkenal dan boleh dimasukkan dalam senarai tempat untuk anda bercuti adalah The Legend Cherating Beach Resort.

Sumber: Rakan Blogger KBBA9


The Legend Cherating Beach Resort terletak di lokasi yang menarik iaitu sepanjang pantai yang indah serta mempunyai kolam yang besar dan luas. Kolam di The Legend Cherating Beach Resort dibahagikan kepada 2 iaitu kolam untuk pakaian biasa serta kolam untuk pakain renang.






The Legend Cherating Beach Resort, menjadi tempat pilihan untuk ahli Kelab Blogger Ben Ashaari kali ini untuk berkumpul sempena Hari Keluarga KBBA9. Seramai 30 orang Blogger hadir bersama ahli keluarga masing-masing. Kehadiran kami disambut mesra oleh staff The Legend Cherating Beach Resort serta Pengarah Jualan The Legend Cherating Beach Resort iaitu En. Meor Amran. Kehadiran awal kami di jamu dengan minum petang yang sangat sedap dan enak.

Minum petang rakan blogger di hidang di ruang menunggu The Legend Cherating Beach Resort dimana ruangan nya sangat indah serta luas. Selain itu, terdapat pemainan Pool, sambil anda menunggu untuk Check In ke bilik anda, anda boleh meminta dengan kaunter untuk bermain Pool.

Ruang menunggu di The Legend Cherating Beach Resort

Selepas daripada minum petang, kami semua check in bilik masing-masing. Bilik di The Legend Cherating Beach Resort mengandungi 205 bilik dan suite  yang luas dan selesa. Di antara 205 bilik ini, ada bilik yang menghadap ke pemandangan taman, kolam renang dan Laut China Selatan yang boleh menenangkan jiwa terutama pada waktu bagi. Selain itu, setiap bilik mempunyai balkoni peribadi dan internet WiFi.

Ruangan bilik di The Legend Cherating Beach Resort amat luas mengikut jenis bilik yang anda tempah. Di The Legend Cherating Beach Resort terdapat 7 jenis bilik iaitu Superior Room, Deluxe Room, Grand Deluxe Room, Junior Suite, Cherating Suite, Legend Suite dan Penthouse.


Superior Room Deluxe

Katil Berkembar

Super Deluxe Room Adalah bilik yang mempunyai katil berjenis "King" atau katil berkembar, bilik ini berhadapan dengan pemandangan Taman.. 



Deluxe Room



Sumber: Rakan Blogger KBBA9

Deluxe room ini mempunyai kemudahan yang sama dengan Superior Deluxe Room akan tetapi dari pemandangan ada pemandangan Taman atau pemandangan Kolam.


Grand Deluxe Room



Sumber: Rakan Blogger KBBA9

Pihak The Legend Cherating Beach Resort telah mengubah suai bilik-bilik Grand Deluxe dengan gaya elegan bagi memberi keselesaan yang lebih kepada pelanggang. Bilik ini mempunyai pemandangan Taman dan juga pemandangan laut yang tenang. Boleh dapatkan katil jenis "King" atau katil berkembar.


Cherating Suite atau Executive Suite


Sumber: Rakan Blogger KBBA9

Jika anda datang bersama keluarga di The Legend Cherating Beach Resort, anda boleh menempah bilik Cherating Suite atau Executive Suite yang mengandungi 2 bilik tidur, 1 ruang tamu, 1 ruang makan dan dapur yang lengkap serta bilik ini berhadapan dengan laut.


Penthouse

Sumber: Rakan Blogger KBBA9

Sumber: Rakan Blogger KBBA9


Ruang Tamu Penthouse

Bilik TV atau karoke Penthouse

Ruang Balkoni Penthouse

The Legend Cherating Beach Resort
ada menawarkan Penthouse dimana bilik ini terletak di tingkat teratas dan anda boleh menikmati pemandangan Laut China Selatan yang luar biasa. Penthouse adalah tempat tinggal yang sangat luas dimana ia mengandungi bilik tidur utama yang mempunyai katil saiz "King"dan juga katil berkembar di bilik tamu yang lebih kecil, selain itu, Penthouse ini ada ruangan dapur kecil lengkap dengan peralatan dapur seperti "microwave","hot plate" dan oven. Ruang tamu dan ruang makan adalah berasingan, serta balkoni yang sangat lapang, Penthouse juga menyediakan suasana yang sempurna untuk pesta makan malam yang minimum.

Selain daripada itu, The Legend Cherating Beach Resort ada menyediakan ruang dewan yang besar untuk mengadakan apa jua majlis seperti majlis makan malam, mesyuarat, serta perkhawinan. Dan yang paling "rare" adalah mesyuarat di tepi pantai!

Dewan Sri Nagasari

Dewan Sri Kenanga

Dewan Sri Cendana

Dewan Sri jati

Dewan Olas

Selain daripada bilik mesti korang ingin tahu apa aktiviti yang The Legend Cherating Beach Resort tawarkan kan? Sepanjang kami berada di sana, kami telahpun menjalani aktiviti FireFly tour dan Mangroove Cruise dari Hafiz Cherating Activities. Selain daripada itu, kami ada juga melawat pusat penerangan penyu serta kedai keropok lekor. Pihak The Legend Cherating Beach Resort juga ada menyediakan aktiviti dalaman iaitu ATV, Kite Surfing, Pool match, Melihat penyu bertelur tetapi kami sempat bermain Telematch serta Searafting. Selain itu kami juga ada aktiviti melepaskan anak penyu ke pantai dan latihan menyelam.

Sumber: Rakan Blogger KBBA9

Sumber: Rakan Blogger KBBA9

Sumber: Rakan Blogger KBBA9

Hari Pertama di The Legend Cherating Beach Resort (klik gambar untuk lihat pengalaman kami)

Hari Kedua di The Legend Cherating Beach Resort (klik gambar untuk lihat pengalaman kami)

Hari Ketiga di The Legend Cherating Beach Resort (klik gambar untuk lihat pengalaman kami)
Pihak The Legend Cherating Beach Resort ada menyediakan pakej makan malam bertema, makan malam kami pada hari kedua bertemakan "Pirate Night". 



Sumber: Rakan Blogger KBBA9

Sumber: Rakan Blogger KBBA9





Percutian di The Legend Cherating Beach Resort  adalah percutian yang meninggalkan memori indah pada kami Rakan-rakan blogger KBBA9. Sudah pasti, aku secara peribadi akan kembali ke sini jika ada ruang cuti kerana disini bermulanya sebuah ikatan keluarga baru dalam hidup aku!




"Only picture can ease my mind" by wzfadhlandotcom



Untuk maklumat lanjut mengenai The Legend Cherating Resort ini, anda boleh layari :-


Contact Person : Encik Meor Amran (013-3319822)
Email : dos@legendresort.com.my / dos.legend@gmail.com

The Legend Resort Cherating
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan
Pahang Darul Ma'mur

Wednesday, August 30, 2017

Tukarkan Pencuci Pakaian Anda kepada Zing Detergent Film!!!

Korang kalau pergi travel luar kawasan seperti di luar negara mesti travel seminggu kan? perkara pertama mesti korang fikir nak bawa sabun basuh baju kan? yerlah lama travel mesti nak basuh baju kan, jadi Zinga Plus Sdn Bhd mengeluarkan produk Zing+ Detergent Film yang memudahkan korang untuk membasuh baju ketika travel! Bahan yang digunakan adalah dri ekstrak organik sangat mesra kepada kulit. Kalau orang comey mcm aku atau yg kuat peluh mesti kotoran melekat di sekitar tengkuk baju jadi Zing + ini berkesan menanggalkan kotoran degil 👹👹👹👹!!




Zing Detergent Film ini mudah dibawa ke mana-mana sahaja macam aku tulis diatas sesuai untuk orang yang suka travel ke luar negara sebab setiap berat filem hanya 4g dengan ketebalan 0.1cm dan setiap pek ada 30 filem dan berat 30 filem ini adalah 120g, Nak lebih details beratnya, korang pegang iPhone 6...




Selain itu produk ini bersifat cepat larut dalam beberapa saat sahaja dan ia memncuci pakaian dengan lebih baik dan bersih, pakaian kita nampak seperti baru! Ia juga melembutkan pakaian dan kalau anda pakai, mesti selesa & rasa nak tidur gittewww hahaha






Kelebihan produk Zing Detergent Film ini adalah mesra alam di mana kandungan produk ini tiada Fluorescent atau Ejen Pemutihan dan bebas Fosforus. Kebiasaannya, nilai PH dalam produk pencuci pakaian agak tinggi tetapi tidak pada Zing Detergent Film sebab PH Zing Detergent Film adalah neutral! dan ia sangat sesuai pada kulit dan pakaian anda!



Aku sendiri telah menggunakan Zing Detergent Film sejak aku dapat produk ini, bukan setakat pakaian sahaja, aku juga guna untuk basuh kasut sukan serta sneakers aku! 



Untuk info lebih lanjut korang boleh lawat laman sesawang dan laman sosial mereka di

Laman Sesawang : http://zingaplus.com/

Laman Sosial : https://www.facebook.com/zingplusmalaysia

Jika anda mahu membeli Zing Detergent Film ini, anda boleh hubungi di talian : 012 235 0657